сряда, 8 май 2013 г.

Бялото тесто може да бъде диетично




Знаете ли, че тестото за пица може да е диетично? Ами да това го четох скоро в статия, която беше написана за пиците. Тестото за пица в комбинация с всичкото сирене, колбас, кашкавал  и други добавки си е калорийна бомба. Но може и да намалим малко риска от надебеляване като направим тестото по специална технология. Далеч съм от мисълта, че знам всичко за тестото и пиците, но това което прочетох ми хареса, дори само това да оставим тестото да зрее поне 24 часа го прави по-диетично. Не е задължително да е с черно или пълнозърнесто брашно важното е да узрее. И така аз реших да пробвам този вариан и за хляб. Реших и сътворих! А резултата ми хареса, със сигурност вече ще оставям всичко да си втасва повече и няма да прилагам различни техники, за да форсирам втасването.   


 Този хляб замесих рано сутринта и оставих да втасва цял ден. Вечерта като се прибрах от работа само леко загънах няколко пъти и разделих на две топки за двата хляба. Оформих и оставих за около 30 минути да се навдигне. Във фурната като го пуснах да се пече хляба се навдигна още повече, аромата му беше като този който познавам от детството си, когато баба ми месеше питки.  


Ето и необходимите продукти: 1 суха мая,1 1/2 кофичка от кисело мляко вода, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч л сол , 2 ч л захар, 100 мл олио, 1 кг бяло брашно тип 500, 1 шепа царевично брашно.


Замесих всичко наведнъж реших, че щом ще втасва цял ден все ще стане. Когато омесих всичко в голяма купа намаслих с олио тестото и го захлупих с една тавичка. Така не ми кипва отвън тестото. Втасалото тесто е толкова въздушно и леко, че направо се работи супер лесно и е голямо удоволствие да усещаш въздушните балончета между пръстите си. Царевичното брашно използвах за да оформя тестото накрая, обичам хрупкава коричка, а то я прави точно такава. След като оформените хлебчета са се навдигнали ги печете на 180 градуса за около 30-40 минути. И това е вкусен, но по- диетичен бял хляб, който ви напомня за детството. Следващият ще го оставя да втасва 24 часа и сигурно ще е още по-добър резултата.   


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар