събота, 26 март 2016 г.

Козунак и още как да постигнем ефекта конци



Козунаци , козунаци ама как да станат на конциииии?


Тайната е в оформянето и обработката на тестото!


Необходимите продукти: 6 яйца, 300гр. захар, 1 с.л.течен подсладител( може да не се добавя не е от значение за конците ), 300 мл. пр.мляко, 20 гр прясна мая, 1 кг. брашно (София мел), 180 гр . мас и масло, 20 мл олио, кората от 2 лимона, есенция ром, 1 с.л.ракия. 

По желание орехи, бадеми, стафиди или други сушени плодове.

Яйце за намазване на козунака. 

Влажна захар за поръсване. 



Препоръчително е продуктите да бъдат затоплени, аз никога не го спазвам това! Работих с яйца и мляко от хладилника. Затоплих само маслото и маста за да ги разтопя.



Разбийте с миксер яйцата и захарта до крем, прибавете  млякото с разтворената в него мая, есенцията , ракийката и течния подсладител. Постепенно добавете по малко от предварително пресятото брашно. Бъркайте с миксер докато може, след което доомесете докато свърши брашното. Прехвърлете в машината за хляб програма месене. Добавяйте маслото смесено с другите мазнини на части докато се поеме. Като се измеси го оставете само за 10-15 минути в машината и я изключете. Не е добре да се остави да удвои обема си, защото тестото става на големи шупли и след това не стават конци. Тройното втасване както повечето пишат е по- подходящо за погачи. За козунака е по-добре да е гладко и еластично тестото защото иначе после ще стане рошав и ще се напука неравномерно. Така че тестото го оставяме за кратко да почине и веднага продължаваме с оформянето на конците. 
Тук следва най- важното нещо което прави тестото на конци. При мен се виждаше, че тестото става на конци дори докато е сурово. Извадете го от машината и го разтеглете леко прегънете на две и разтеглете отново в същата посока. Не сменяйте посоката. С много леко потупване на тестото по плота, като го хващатате само в единият край го тупнете и то се разтяга при няколко повторения то се разпъва и отново прегъвате и продължавате без да сменяте посоката. Така се оформят нишките. Накрая разтеглете и нарежете на части. Оформете фитили като отново следвате посоката на разтегляне.  

Хващате отгоре и прехвърляте тестото- обръщате го.


приземява се така...

сгъвате го ...


Забележете че при второто прегъване тестото е вече по-гладко и набъбнало. Така става всеки следващ път.

клипче-------> https://www.facebook.com/lubka.gecheva/posts/1300124120004503?ref=notif&notif_t=like

https://www.youtube.com/watch?v=STMFJPnw-Gs&nohtml5=False  Ето тук има същият принцип за конците.

Оплетете фитилите и оформете по ваше желание. Оставете да втасат 30 минути в стаята след това на 
 50 градуса във фурната. Намажете с яйце и поръсете с леко намокрена захар и филирани бадеми. Пече се на 170 фрадуса, не съм засичала време но е коло 40 минути.



Да Ви е сладко!
Рецептата е на Мариана Манчева, благодаря за сполучливата комбинация! Ако Ви е харесал моят козунак, направете си го и се насладете. Споделете публикацията с бутоните под нея за да се зарадва и някой друг  :)


Искам да направите разлика между хубаво тесто и конци, за целта ще ви покажа една друга моя снимка от преди доста време. Тези козуначени мъфини са добре омесени и се делят на дипли. Баба ми казваше че тестото е "разтръсно". Но те нямат конци!






28 коментара:

  1. Тя тайната първо е в качественото брашно, което може да образува тези нишки - най-малко 9 гр белтъчини.
    Прекрасен козунак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Определено не става с всякакво брашно, но и с много други техники съм пробвала и все не се получаваха толкова много конци.

      Изтриване
    2. Ako ima jelaeshti da mi napravqt nqkolko kozunaka - plashtam si i si go hapvam bez da se mucha :)

      Изтриване
    3. Zdrawejte Lili, nikakyw problem,.Za nqkoi hora e istinsko udovolstvie, I az sled pensioniraneto mi veche nqkolko godini pravq kozunaci, ponekoga stavat ,drug pyt ne, A tajni nqma, ima lyoubov kym meseneto, ponekoga dori si izkarvam qda v praskaneto na testoto, Ta az i pari nqma da vi poiskam. Jiva i zdrava da ste, podobrihtre denq mi s usmivka, Valentina

      Изтриване
  2. Прекрасен....пухкав и с хубава коричка!Не бих отказала едно парченце....ей така отчупено.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. За съжаление не мога да отворя линковете, които сте дали, а много искам да видя техниката, която използвате. Ще ви бъде ли удобно да дадете друг линк? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Качила съм клипчето във фейсбук и май само приятели могат да го видят, не знам защо става така. Пробвах какво ли не, ако искате ще станем приятели да видим дали ще ви го отвори.

      Изтриване
  4. Здравейте, изпратих покана за приятелство :) Имам и още един въпрос - след като е оформен козунака и е втасвал на стайна температура 30 минути, още колко време трябва да втасва във фурната на 50 градуса? Като цяло не е ли достатъчно като си удвои обема на стайна температура и да го слагам да се пече? Нямам търпение да го изпробвам. Страхотно е, че издавате тази голяма тънкост в месенето, за да се получат конци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като удвои обема си независимо къде е във фурната или на стайна температура се маже и се пече. Дано ви се получат много вкусни и с много конци :)

      Изтриване
  5. 180 гр. мас или масло? - това означава и от двете по 180 гр.? или 180 гр. мас или масло?

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Рецептата е много сполучлива, даже бих казала най-добра от всички, които съм пробвала. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. oleeee kozynaka stana na konci na konci mnogo sam dovolna da ste jiva i zdrava za spodelenata recepta ot zdrave da ne se otarvete л

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви много мило! Дано и вие сте здрави и месите козунаци и други вкусотии! Хубав ден!

      Изтриване
  9. Техниката за конците е много успешна, изпрабвах я вчера, невероятен резултат - благодаря много за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и за споделянето! Весел Великден!

      Изтриване
  10. Ако нямам маса, как се процедира?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз не си представям къща без маса, но може да се ползва плот на шкаф както е при мен. В крайна сметка къде готвите, къде режете например, кухня имате ли?

      Изтриване
  11. А тези, които нямат машина за месене, как да процедират? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Месите до някъде с миксер и после на ръка, но задължително завършвате по същия начин с прегъване.

      Изтриване
  12. Здравейте! Колко време се прилага техниката за конците(разтяганията)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм засичала време, аз преценям по това как се държи тестото. Обикновено не повече от 8-10минути, дори и 5 минути са достатъчни при добре омесено тесто и хубаво брашно. Приятно месене!

      Изтриване
  13. Здравейте,впечатлена съм от показаното и задължително ще пробвам.Питането ми е дали от тестото може да се оформи козунак с плънка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може разбира се, при оформянето слагате плънката във фитилите тук има клипчета
      https://samozagladni.blogspot.bg/2016/04/blog-post_29.html

      Изтриване