четвъртък, 16 май 2013 г.

Ягодови пасти




Сезона на ягодите, първите ягоди от градинката на татко са налице. И сега идва въпроса какво да си сътворя? Ами отварям книгата на Йоли и все ще си намеря нещо вкусно. Да-да- да Ягодови пасти, как ви звучи?  

  
Необходимите продукти: 100 гр черен шоколад, 75 гр масло, 3 яйца, 50 гр захар, 50 гр брашно , 1/4 ч л бакпулвер.



Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Оставете да се охлади и разбийте с жълтъците. Отделно разбийте белтъците със захарта. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете на части като бъркате с шпатула или дървена лъжица.  Печете на 170 градуса в тавичка с хартия на дъното. След като се охлади нарежете на две по дължина и след това на четири.



За желето: 1 кг ягоди, 1 ч ч захар, 20 гр желатин. Аз нямах 1 кг ягоди и добавих 2 банана. Получи се супер вкус.



Загрейте ягодите с захарта на котлона . Разтворете желатина в студена вода и го добавете към горещите ягоди. Преди това аз добавих и бананите. Отсипете си в купичка малко от желето и оставете да се охлади покрито с фолио в хладилника. Като се охлади и желира нарежете на парченца и оваляйте в захар. След това ще го използвате за украса. С охладеното желе намажете половината от блата.



За сметановия пласт: 400 гр заквасена сметана, 1 ванилия.  Разбъркайте сметаната с ванилията без да я подслаждате. Намажете я върху желето. покрийте с останалите блатчета и нарежете всеки блок на три триъгълни пасти. Така получавате 12 пастички.



За шоколадовата глазура: 200 гр течна подсладена сметана, 200 гр шоколад, 40 гр масло.  Затоплете сметаната сложете шоколада на парченца и бъркайте докато се получи гладка смес. Добавете маслото и бъркайте отново да се разтопи добре. Залейте с топлия ганаш и след като се охлади украсете с желираните парченца. Аз оставих и няколко цели ягодки за украса.



Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар