петък, 25 януари 2013 г.

Козунак за великден


Тези бяха, най големите ми козунаци за миналият Великден. Направих още много малки и средни и всякакви форми. Много се страхувах че ще похабя продуктите и няма нищо да излезе накрая,но се справих и се получиха страхотни на вкус козунаци. А вътре се деляха на конци. Сега вече няма и да си помисля за купешки.    


Неоходимитер продукти :1 кг брашно, 3 яйца, 100 мл олио, 100 мл кондензирано мляко, 100 мл вода, 150 гр захар, 1 ч ч бадеми, 2 ванилии, 1 есенция ром , 1 кубче мая, 1-2 щ сол, 1 есенция цитрон, 1 ч (по желание) стафиди.


Сложете маята с малко вода и 1 л захар да се събуди, след като е готова се омесва тесто с останалите продукти. Тестото трябва да е гладко и еластично. Колкото по-дълго се меси по- хубаво става.
След като омесите тестото го оставете да втаса. Аз се изхитрих и сложих в по-голяма купа с топла вода и покрих с кърпа, за да стане по бързо. 


Готовото тесто разделете на 5 равни топки и направете фитили от тях. Ако искате да има стафиди тук е момента да ги сложите по средата на фитилите и да ги скриете в тях. Оплетете козунака ,като започвате от дясно на ляво, най-дясното фитилче промушвате първо отгоре после отдолу на другите и става последно. Пак вземате най-дясното и повтаряте същото, получава се като решетка. Оставете отново да втаса. Когато е готов го намажете с яйце и прясно мляко така става по тъмен.
Поръсете със захар и бедеми и сложете да се пече в незагрята фурна нагласена  на 180 градуса до готовност, около 50-60 минути. 


Този го плетох по различен начин и го направих кръгъл.


Не се страхувайте, пробвайте ще стане, трябват ви само желание и нужните продукти. Аз със сигурност ще ги направя пак и със сигурност ще имисля нещо ново да сложа за по-интересно. Да Ви е сладко !


Ето още една плетка http://www.youtube.com/watch?v=WwayTp_6VBI

Няма коментари:

Публикуване на коментар