вторник, 20 май 2014 г.

Царски катми



Катми, ама защо царски ще кажете? Ами защото всичко вкусно от село е вътре и са достойни и за царска трапеза. Едно време баба ми правеше най-хубавите катми на света, постни без мляко и яйца, но толкова вкусни, че най-видните гости на селото все си поръчваха. Сега ще ви представя едни много вкусни и богати катми. Преди два дни ходих до селото на майка ми. От там винаги се прибираме с уникални вкусотии, с които любимата ми вуйна винаги напълва колата. Та се прибрах с домашни яйца, домашно прясно мляко и масло избито лично от нея. Как да не си направя нещо вкусно с тези продукти, а?


Необходимите продукти: 1 л прясно мляко, 5 яйца, 1 кг брашно, 3 с л масло, 20 гр мая, 1 к л сода, 1 ч л сол. 



Смесете продуктите на гладка кашичка, без маслото и содата,  получава се гъста, но не се притеснявайте така катмите стават по- дебелички и на дупки. Оставете да втаса, когато се навдигне добавете содата и разбъркайте леко. Пържете катмите в тиган с незалепващо покритие. Като изпечете всяка катма намажете с разтопено масло.


Направете си ги, дори да не са с домашни продукти обещавам страхотен резултат. Можете да ги хапнете с шоколад, сладко, сирене или да ги напълните със салата и да си направите чуден сандвич. Да ви е сладко!
  

P.S. Може да Ви се получи доста гъсто тесто, добавете малко вода или мляко, но не правете тестото като за палачинки!

3 коментара:

  1. Защо слагате сода,след като има набухвател и той е маята?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така съм виждала, че слагат малко сода и аз ги направих така. По принцип тези два набухватела действат по различен начин и според мен се допълват . Ако катмите се направят само със сода не стават катми, а ако са само с мая стават по-жилави и когато се бърка тестото спада и ако няма и сода не стават толкова добре.

      Изтриване
  2. Свекърва ми също слагаше и мая и сода

    ОтговорИзтриване