понеделник, 19 май 2014 г.

Роза Дамасцена и няколко идеи за домашни вкусотии



Не може български блог без рози, трябва да се отдаде заслужено място на това ароматно цвете. Тази роза намира приложение къде ли не, аз ще ви предложа няколко варианта за използване на ароматните листенца в кулинарията.  

Първа рецепта: рецептата за сиропа е от този страхотен блог на Теди
За сиропа са ви необходими 100 розови цветчета, 2 кг захар, 3 л вода, 1 и 1/2 лимона.


След като почистите набраните цветове от дръжките, ги смачкайте с половин килограм захар.
Сложете водата с 1 1/2 кг захар да ври 10-15 минути, добавете розовите цветчета и варете още 20 минути. Накрая добавете лимоновия сок. Прецедете през тензух може и на два ката. Насипете го в топли бутилки или след това го стерилизирайте, за 10 минути.


Втора идея:
Изсушете си розови листенца за чай или просто за ароматизиране на стаята.




Захаросайте най-хубавите листенца за украса на торти и сладкиши.


Листенцата се намазват с белтък съвсем леко разбит и се поръсват с фина захар. Изтупват се леко и се оставят да съхнат 12-24 часа докато спрат да лепнат.




Четвърта рецепта: намерих рецептата в този хубав блог
Сладко от розов цвят : 4 ч ч розов цвят, 4 ч ч захар, 2 ч ч вода, 1/2 ч ч лимонов сок, 2 ч л лимонтозу.


Листенцата се почистват от малката жълта част на връхчето. Претриват се със захарта и се  добавя водата. 


Слага се на котлона да заври и се вари 10 минути след завирането. Оставя се една нощ и се вари още 10 минути на следващият ден. Добавя се лимонената киселина. Ако слагате лимонов сок го сложете преди второто варене.


 Налива се в сухи бурканчета и се затваря.



И сега пета рецепта за ароматни мъфини: моя измишльотина
Необходимите продукти: 2 жълтъка, 2 яйца, 100 гр захар, 50 мл прясно мляко, 150 мл сок от рози, 10 гр бакпулвер, 1 1/2 ч ч брашно, 100 мл олио.
За намазване сладко и пресни листенца за поръсване. 


Разбийте яйцата със захарта и добавете олиото. Прясното мляко и розовия сироп. Накрая добавете брашното с бакпулвера.
Разпределете във формички и печете на 180 градуса до суха клечка. Като извадите кексчетата ги намажете със сладко и поръсете с най-малките листенца.


Да Ви е сладко!


Тези листенца са толкова нежни на допир, като коприна. Всички неща които успях да си направя ме очароваха особено много, не изпускайте момента да си наберете рози! 




2 коментара:

  1. Поздравления за невероятните идеи и изпълнение!
    Мисля да направя и аз розови листенца за украса, твоите много ми харесаха!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези листенца така ме заразиха, че сега ми се иска да си захаросам и други. Приятен ден!

      Изтриване