петък, 2 май 2014 г.

Домашно кисело мляко и две рецепти с него



Моето момче беше захранено с домашно кисело мляко веднага след като спрях да го кърмя. Хапваше го с голямо удоволствие, след като нямаше вече домашно мляко той спря да я де кисело мляко. Много трудно прояде купеното мляко след време. След много години купуване на кисело мляко пак реших да си подквася и се получи страхотно гъсто и мазничко. Това се казва кисело мляко, с всичкото му вътре и маслото отгоре за капак.


Прясно мляко домашно се прецежда и се сварява. Оставя се да поври няколко минути, след което го охлаждам до 40 градуса. Млякото трябва да е топло, но не горещо на пипане. Насипвам го в буркани за компот, и във всеки буркан слагам по лъжица и половина кисело мляко. Изпробвах две кисели млека "На баба" и "Филипополис" и с двете се получи хубаво. Оставих завито да стои цяла нощ и на сутринта го прибрах в хладилника.



Една скромна рецепта, но много вкусна. Начина по който ги приготвих е по-интересен.

Необходимите продукти: 4 яйца, 4 с л домашно гъсто кисело мляко, 50 гр масло, лют червен пипер, сладък червен пипер, 50 гр сирене.
Сложете яйцата цели за около 3 минути в вряща вода.
В тиган сложете маслото и го разтопете, чукнете яйцата и ги оберете с лъжичка. Оставете ги на котлона само за минутка. Поръсете с пипер и сервирайте. Сложете яйцата отгоре настържете сиренето и най-отгоре сложете млякото. Ако не ви притесняват повечко калории, може да полеете отгоре с още малко масло.
Идеята да ги направя така е, че много се дразня, когато ги приготвям във вода " По Панагюрски" не ми харесва, че много вода отива в чинията и много белтък се хаби във водата.



Това кисело мляко почти няма нужда да се цеди, ако решите да си приготвите десерт със сладко от боровинки например. Аз го изцедих съвсем малко в цедка, и ако се позагледате на снимката се вижда и маслото отстрани, как приятно се жълтее.  


Ще Ви издам една малка тайна за супер ароматно кисело мляко. Малко се отдалечава от моите принципи за натуралност на ароматите, но пък веднъж в годината защо не.
Необходими са ви 10 бонбона "Теменужка" 2 с л вода, 4 с л сладко от боровинки.
Разтопете бонбоните с водата и добавете сладкото разбъркайте добре и след като се охлади може да залеете киселото мляко с полученото ароматно сладко.
Украсете с младо листенце мента за свежест!



Да Ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар