сряда, 21 май 2014 г.

Варени гевреци и питки


Най-обичах като малка да ходя в пекарната на гарата и да си купя топли варени гевреци. Толкова ги обичах че винаги купувах по много поне 5-6, после естествено не ги изяждах наведнъж, но се е случвало да си хапвам цял ден варени гевреци. 


Идеята за тези гевречета е от тук. Видях ги в една от групичките във Фейсбук.

Необходимите продукти: 1  1/2  ч ч хладка  вода, 1  с л захар, 2  ч л  сол, 20 гр  мая, 60 гр много меко масло, около  4 и 1/2  ч ч брашно
1  жълтък   за  намазване ,едра  сол  или  сусам за поръсване
За врялата баня : 2,5 л вода  +  2/3  ч ч  сода  за  хляб  за  варенето. Може да се направи и сладка баня с  2 с л  мед.

Водата, захарта,  солта и  маята  се  смесват  заедно  в  купа  и  се  оставя  да   шупне  за  около  10  минути.  Прибавете маслото и  брашното на  части  до  получаването  на  меко  тесто.  За   хубави  и  пухкави   гевречета  тестото  трябва  да  се  измеси  много  хубаво. Може да си помогнете с  машина  за  хляб  става  най-лесно на  програмата  за  тесто,  ако не месете   на   ръка  до  получаването  на  гладко  и  еластично  тесто.   Оставете  в  предварително намазана  с олио купа.  Покрийте  с  кърпа и изчакайте да  удвои  обема  си - около   час. След  като  е   готово  тестото  се  разделя  на  8  части. Всяка  една   топка  оформяме  на  фитил, след  това   сгъвате фитила като претцел.  Хващате  двата  края, усуквате  и   залепвате  за  средата  на   фитила. След  като  са  готови   ги  оставете  да  втасат  още  10  минути.
В  тенджерка   кипнете  водата  и  содата.  Всяко   геврече  се  „къпе“  в  содената  вода  за  около  30   секунди  от    всяка  страна.
Вадете  с  решетъчна  лъжица  и  внимавайте  да  не   ги  разглобите.  Слагат  се  на  намазнена  тавичка.  Мажете  с  яйце  и  поръсвате  с  едрата  сол  или сусам.   Пекат  се  на  силна   фурна  за  12 – 14  минути.
По  същата  технология  може  да  приготвите и  питки  за  сандвичи. 


Това са най – добрите хлебчета за сандвичи. Невероятно хрупава коричка. Направете   тестото  на   фитили и  разрежете  на   желаната   дължина, оформете хлебчетата и оставете да втасат 10-15 минути. След това в къкрещата вода  за  30 секунди.Намазвате с жълтък  и поръсвате с каквото искате, печете в силна фурна.




Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар