вторник, 13 май 2014 г.

Турски хляб


Хареса ми това хлебче как изглежда и реших да си го направя. Само маята намалих и пробвах наръсено с чубрица, получи се супер.


Необходимите продукти: 1 кг брашно, 1 ч ч кисело мляко, 400 мл вода, 1 ч л сол, 1 ч л захар, 40 гр мая. 
За намазване: бял и черен сусам, чубрица, яйце.



  Пресейте брашното със солта, направете кладенче, в което изсипете киселото мляко. Разтворете маята в 100 мл затоплена вода, заедно със захарта. Замесете меко тесто с останалите продукти и готовата мая.

Оставете тестото на топло за 15 минути за да втаса. След това може да оформите по два начина - като къдрава пита. Придавате на тестото кръгла форма, намазвате го с яйце и го поръсвате със сусам. Оставете за няколко минути да се отпусне и нарежете отгоре на квадратчета. Печете на 180 градуса до златисто.




Може да направите и т.нар. лаваш. Тестото се разточва в овална форма. Поръсва се от всички страни със сусам, след което се поставя в предварително намазана с олио тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 30  минути.

Да ви е сладко!





1 коментар:

  1. Изглежда страхотно! Ще пробвам рецептата с удоволствие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване