понеделник, 8 юли 2013 г.

Торта Некталис



  Тази торта е плод на моето желание да си направя страхотен сладкиш, и да го посветя на нещо, което много обичам. Ако някой познае, защо тортата се казва така, да напише коментар и тогава ще ви кажа какво има вътре. Тайната е под крема! 


Сега ще ви напиша само съставките за блата: 6 яйца, 100 гр брашно, 100 гр царевично нишесте, 150 гр фина захар, 1 ч л ванилов екстракт, 90 гр масло. 


Яйцата се разбиват на водна баня със захарта, махат се от водната баня и се разбиват, докато станат много гъсти и се охладят. Отделя се малка част от сместа и се добавя разтопеното и охладено масло. След това се добавя към останалата смес. Брашното и нишестето се пресяват и се добавят на малки части като се бърка внимателно с гумена шпатула. Бързо се изсипва в форма застлана с хартия за печене и се пече на 190 градуса за 30-40 минути. Изважда се от фурната, оставя за 5 минути и се изважда от формата. След като се охлади се разрязва на две блатчета.



Отчитам една моя грешка може би трябваше да сиропирам малко долният блат, но този вид пандишпан го правя за пръв път и не знаех какъв става. Една чаша сок от прасковен компот, ще свърши идеална работа с малко ром.



Сглобяване :
 1.блат 
 2. тайна,
 3. сметанов крем с парченца пресни праскови
 4. блат,
 5. сметанов крем,
 6. украса: бял шоколад, плодове и филирани  бадеми
 


Сега ще споделя само, че е много ароматна, свежа и сочна. Ако Ви се иска да си направите и да си хапнете познайте.


Хайде сега да Ви разкрия и тайната на тортата. Казва се Некталис, защото така се казва един любим мой крем за лице. Да правилно прочетохте крем за лице, той е с нектар от праскова смокина и мандарина. Всеки мой клиент в аптеката харесва аромата му и казва, че му се иска да си близне. Свежестта на крема исках да пресъздам и във вкуса на тази торта. Трябваше да измисля неутрален блат и целия вкус и аромат да идват от крема.
Тайната ми съставка е :15 мекички смокини от сладко, 4 с л гъсто сладко от праскови, 1 ч л сладко от мандаринови корички, 4 с л кондензирано подсладено гъсто мляко. Всичко това се пасира и се нанася върху блата.    
Да Ви е сладко !

3 коментара:

  1. Половината от името е от нектарини, но тайната не мога да я разгадая. Изглежда много вкусна и сочна и тези бадемчета, направо ми потекоха лигите.

    ОтговорИзтриване