сряда, 24 юли 2013 г.

Типов хляб със самокиш



 Само филия хляб и сиренце в компанията на сладък домат от градината, са способни да ме накарат да се чувствам като на 7 години, когато прекарвах лятото на село с приятели. Нямахме време да ядем толкова много ни се играеше. Не се прибирахме по цял ден и като огладнеехме съвсем нападахме каквото ни видят очите. А сега децата се назлъндисват на всичко.


Така, сега ми предстои да ви опиша едно много вкусно нещо, хляб. Кой не обича уханен пресен хляб, домашно приготвен и с хрупкава коричка. 
Аз лично не бих докоснала мръвка при вида на пресен хляб, домат и сирене.   


Необходимите продукти: 1/2 кубче мая, 400 мл самокиш, 1 с л захар, 1 ч л сол, 5 с л олио, 1 яйце, 800 гр типово брашно. 


Сега всички се питат какво е това "самокиш", ами това е прясно мляко, което е тръгнало да става на кисело само. Става  гъсто, като обезмаслено кисело мляко, но все още си мирише на прясно. Аз лично се сдобих с такова,  като не си прибрах прясното мляко в хладилника. След няколко часа на стайна температура вече беше готово. Ако не ви се занимава си направете смес от 200 мл прясно мляко и 200 мл кисело мляко. Тестото с такова мляко става уникално нежно, трябва да ви покажа на клипче някой път колко е мекичко.


Разтворете маята в млякото и захарта с малко брашно. Оставете я да се навдигне, замесете тестото с останалите продукти. Омесете добре и оставете да се навдигне. Когато е готово разстелете върху повърхност с царевично брашно. Оформете като започнете да навивате като руло, накрая прищипете лекичко да се получи ръбче. Потъркаляйте леко и готово. Оставете да удвои обема си и украсете с разрези. Печете на 180 градуса за около 40-45 минути.   


Да Ви е сладко!   


Няма коментари:

Публикуване на коментар