вторник, 25 юни 2013 г.

Питката на Катето









Така ми хареса тази питка, че нямах търпение да ми дойде почивният ден и да я направя. Катето е голяма майсторка, аз почти се издъних с първият опит за тази украса. От старание да направя тънки лентички за преплитане отстрани, ги направих прекалено тънки и взеха да се късат,  като се надуваше питката.  






Необходимите продукти:1 кг брашно, 300 мл прясно мляко, 200 мл кисело мляко, 1 кубче мая, 1 ч л захар, 1 ч л сол, 1 к ч олио, сусам ,мак, ленено семе.


Обяснени я за тестото можете да видите тук. Аз ще ви обясня само различните мои добавки кyм украсата.
И така реших средата да е като хризантемка, а венеца да е от три различни фитила с различни семена. Средата се прави като обикновена топка, венеца се сплита, като обикновена плитка с три фитила. Края на питката е по-интересен прави се една франзелкатя служи за пълнеж. разточва се дълга кора колкото франзелката. Кората се нарязва от двете дълги страни на разстояние 1 см. Слагате франзелката по средата и започвате да завивате от едната страна после от другата лентичка по лентичка. Получава се като плитка отгоре. Готовата украсена франзелка се завива около плитката със семена. От последната най-матка топчица се разточва малка коричка намазва се с олио, навива се на руло и се нарязва на триъгълни парчета. Подреждат се на мястото на свръзката на двата венеца. Намазвате питката с яйце и оставяте за кратко.


После започваме центъра с помощта на ножица правим разрези и загъваме навън както е показано тук. Украсете със сусам и ленено семе. Оставете още малко да втаса отново намажете с яйце само външният венец.
 Пека на 180 градуса като слагам в студена фурна, така се навдига още докато загрее фурната.    


Ако не успеете от първият път като мен, не се отказвайте! Аз ще направя още много, докато не усъвършенствам това плетене. Поне вкусът е гарантиран и си заслужава.  
Да Ви е сладко!



4 коментара: