събота, 29 юни 2013 г.

Сочна торта с крем страчатела




Набързо трябваше да спретна торта за рождения ден на моя съпруг. Нямах никакво време за мотане, защото съм на работа. "Запретнах ръкави" рано сутрин и се появи тази тортичка. 
Той обича сочни сладкиши с мнооого сок, затова трябваше да се съобразя с това.
Страхувах се, че съм прекалила със сока, но като разрязах тортата видях,  че е съвсем точно. Ако бях сложила още малко може би нямаше да  реже, а щях да я сипвам с лъжица.
   
Необходимите продукти: 5 яйца, 1 ч ч захар, 1 ч ч брашно, 1 с л какао, 2 с л олио, 2 с л вода, 1 ванилия.(ч ч =200мл)

За крема: 300 мл течна сметана, 150 мл кондензирано мляко, 50 грама натрошен шоколад, 1/2 ч ч натрошени лешници. Сметаната се разбива много на гъсто и се добавя кондензираното мляко, то трябва да е гъсто, за да не се разводни крема. 

За сиропа: 3 ч ч прясно мляко, 1 1/2 ч ч захар, 2 с л какао, 2 ванилии, 1 ч л портокалова кора. Разтопете захарта в млякото добавете и какаото и оставете да заври.

За глазурата: 100 мл сметана, 100 грама тъмен шоколад. 


Разбиват се яйцата със захарта на много гъст крем, добавят се какаото размито в водата и олиото, след това се прибавя и брашното като се бърка внимателно да не спадне. Пече се във форма намазана с масло и постлана с хартия. Сложете я в загрята на 180 градуса фурна и печете до суха клечка. След като се охлади напълно се разрязва на две и се сиропира с горещ сироп. Намазва се с дебел слой крем  и се слага втория блат, отново се сиропира и се оставя да попие малко. Залива се с глазурата и се украсява с портокалови корички и натрошени лешници.





Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар