сряда, 26 юни 2013 г.

Самоса кифлички с извара




Кифлички Самоса как ви звучи? Вкусно?! Само че тези са мой вариант побългарени малко. 
"Самоса" са само заради формата. :)


Необходимите продукти: 200 мл прясно мляко, 1 яйце, 1 1/2 пак суха мая, 1 ч л сол, 1 с л захар, 5 с л олио, 1 ч ч кисело мляко, 800 гр брашно (София мел). 
Маята се разтваря в прясното мляко захарта и малко брашно. Оставя се да се навдигне. Готовата мая се замесва с останалите продукти на еластично тесто. Оставя се да удвои обема си покрито с кърпа.


За плънката: 200 гр извара, 150 мл  майонеза, 150 гр бяло краве сирене (моето е Жоси).
Сусам за поръсване, яйце за намазване на баничките и 50 гр масло за намазване на корите (може и олио).
Тестото се разделя на три топки и се оставя да почине 30 минути.


Разточват се кори с дебелина 2 -3 мм намазват се с олио или масло и се слагат една върху друга. 


Навиват се на руло и се режат на парчета по 3-4 см.


 Разточват се на кръгчета и се пълнят с една лъжица плънка. Загъват се на триъгълни банички и се подреждат в тава с хартия на дъното. Подробно начина на оформяне можете да видите тук.







 Оставят се за 10-15 минути да се навдигнат и се пекат на 180 градуса за 25-30 минути. 


Внимавайте не бързайте много, да не се опарите! Пригответе си чаша студен айран докато ги чакате да си починат след фурната.
Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар