четвъртък, 6 юни 2013 г.

Кекс без яйца




Специално измислен за хора с алергия към яйцата.

От доста време все мисля да направя такъв сладкиш и най-накрая като ми свършиха яйцата дойде и неговият ред. Не съжалявам получи се сочен и вкусен сладкиш.


Необходимите продукти:1 ч ч конфитюр, 1 ч ч вода, 1 бакпулвер, 1 /2 ч ч олио, 2  1/2 ч ч брашно, 1 ч л ванилов екстракт, 1 ч л портокалови корички от сладко или захаросани, 1/2 ч ч кокосови стърготини, 2 с л какао , 1 к л канела, ядки по желание.


За глазурата :100 шоколад, 70 мл сметана, 10 гр масло  


Разбъркайте в голяма купа сладкото с водата и олиото, добавете кокосовите стърготини и лимоновите корички. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото и ги добавете към мокрите съставки. Разбъркайте с дървена лъжица или силиконова шпатула. 


 Изсипете в кексова форма и печете на 180 градуса за 45 минути. Като извадите залейте с шоколадовата глазура.


За глазурата затоплете сметаната и добавете шоколада на парчета, бъркайте докато се хомогенизира. Добавете и маслото, като продължавайте да бъркате. Поръсете с бадеми или запечени кокосови стърготини. украсете с портокалови корички и сте готови.


 Да Ви е сладко!




2 коментара:

  1. Правя такъв сладкиш с конфитюр и вода и у дома много се харесва. Но идеята да се изпече като кекс и глазурата много ме впечатли! Невероятно ефектно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване