вторник, 21 октомври 2014 г.

Korean Sponge bread - Хляб "Гъба"



Видях едно клипче на такъв корейски хляб и не ми стана много ясна технологията на този хляб. Заинатих се и издирих тази рецепта. Сега да видим ще стане ли и моя толкова пухкав и хубав.


За пареното тесто: 250 мл вода, 1/3 ч ч брашно(50 гр)

За основното тесто: 540 гр брашно, 86 гр захар, 8 гр сол, 86 гр яйце (около 1 и 1/2), 9 гр сухо мляко, 59 гр бита сметана, 54 гр прясно мляко, 11 гр суха мая, 49 гр масло.

Сложете водата за пареното тесто в тенджера и я оставете да заври. изсипете брашното и гответе при непрекъснато бъркане. Внимавайте да няма бучки.
Отстранете от котлона и оставете да се охлади, завито във фолио за да не стане коричка.
Омесете тесто от всички продукти, като добавите и пареното тесто. Оставете отново да втаса, а след това го оформете по ваш вкус. Покрийте с кърпа и оставете да втаса. Намажете с яйце и изпечете на 180 градуса за около 40 минути. 


Да Ви е сладко!

9 коментара:

  1. Прекрасен хляб!
    С удоволствие ще опитам да го направя.
    Благодаря за тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хубаво хлебче си опекла, прокурорке, ама тези мерки са ми много странни: 49 гр, 59 гр... А какво ще стане, ако сложим 50 и 60 гр? Все пак предполагам, че така е в оригиналната рецепта...
    Поздрави за хлебчето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз написах всичко както е в оригиналната рецепта, естествено че може да си направите солта и захарта по ваш вкус. Този се получи малко сладък, сега направих и солен. :) Лека вечер!

      Изтриване
  3. Направих този хляб ииии невероятен е! Признавам обаче,че малко я "побългарих"-спестих сметаната и прясното мляко,маслото замених с олио и се получи най-пухкавото нещо,което някога съм приготвяла.Дори така популярната "Памук погача" не ми се получи толкова пухкава,както този хляб.Очарована съм,благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че се е получил, естествено че може да се импровизира. Аз вече направих и със сирене, уникално е. :) Приятен ден!

      Изтриване
  4. Имам подобна рецепта записана като Японски млечен хляб "Хокайдо". Много са суперлативите. Каня се отдавна и ще ползвам твоята рецепта! Впечатляващи са и кифличките със сирене!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, виждам, че публикацията е от 2014 година. Блогът продължава ли да се поддържа, защото посоченият в рецептата линк не се отваря.

    ОтговорИзтриване