вторник, 28 октомври 2014 г.

Рачел от тиква




Така да обичам това вълшебно сладко. Обикновено всяка събота и неделя почивахме всички дружно, не като сега и ходехме още от петък вечер на село. Баба ми правеше всяка есен рачел и всеки път когато приготвяхме домашна закуска имаше и избор на сладка. Когато надушех с детското си носле, което се навираше навсякъде, че има от вкусотийката не издържах до закуска и обикновено го почвах от вечерта. С виличка си вземах от бурканчето хрупкавите тиквени парченца и се наслаждавах на всяко. Но баба си имаше и тайни добавки и сега ще ви ги споделя.

Необходимите продукти: 1 кг тиква, 1 кг захар, 500 мл вода, 1 дюля, 1 ябълка, 1 ч л лимонена киселина, 1 ч ч глюкоза, 1 пръчка канела. Баба слагаше и листенце индрише освен дюлята и ябълката, пробвайте и ще видите резултата в аромата е невероятен.
За варната вода: 3 л вода, 90 гр гасена вар

Пригответе си варното мляко, като смесите водата и вата. Прецедете след 3 часа и внимавайте да не размътвате водата.
Сложете нарязаната на парченца тиква и нарязаните плодове във варната вода и оставете да поседят 3-4 часа. Колкото повече стоят стават по-хрупкави.
Пригответе си сиропа от водата и захарта. Оставете да се готви докато започне да се сгъстява.
Измийте добре тиквените парченца и ги сложете в тенджера с сиропа. 
Варете сладкото до като тиквичките станат прозрачни и сиропа се сгъсти. Проверявайте го с малко количество върху чинийка ако се сгъстява като изстине значи е готово. Не преварявайте, защото много лесно се захаросва.

Рецептата на Тилия ползвах, за да си припомня как се правеше варната вода. 


Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар