сряда, 15 октомври 2014 г.

Картофени ноазети



Благодаря на Веси за страхотната рецепта! Аз като видя нещо от картофи и съм там. 

Продукти: 500 гр сварени и намачкани картофи, 1ч.ч. прясно мляко или вода,100 мл мазнина(може само олио, само масло или от двете по равно), 1ч.ч. брашно, 1ч.л. сол, 4-5 яйца, индийско орехче, черен пипер


  Цитирам Веси: "За пареното тесто кипваме млякото или водата, мазнината и солта. Изсипваме наведнъж брашното и бъркаме с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се събере на топка около лъжицата. 
Прехвърляме го в купа и оставяме да се охлади леко. Започваме да добавяме яйцата - едно по едно - като след всяко бъркаме енергично с дървената лъжица или с миксер, докато се усвои напълно. Така добавяме 4 яйца и проверяваме тестото. Ако е достатъчно пластично и лъскаво спираме до тук, ако е все още гъсто и се разбърква с усилие, добавяме и 5-тото яйце. Накрая добавяме намачканите картофи, прясно настъргано индийско орехче, смлян черен пипер и разбъркваме. Поставяме сместа в пош с кръгъл накрайник -дуй.


   Сгорещяваме по-голямо количество олио - маслена баня(поне 3-4см). Проверяваме готовността като потопим края на дървено шишче - ако оптималната температура за пържене е достигната започват да излизат мехурчета. Шприцоваме малки късчета картофено тесто и пържим до златисто. Изваждаме с решетеста лъжица в сито или върху кухненска хартия, да се отцедят от мазнината."

 

А сега и един семпъл сос: 6 с л заквасена сметана 1 ч л горчица, 2 с л кисело мляко, щ сол
Разбърквате всичко, цопвате и хапвате.


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар