вторник, 14 октомври 2014 г.

Гевречета със семена



И аз да не остана по-назад да си направя гевречета. Както винаги има нещо и от мен. Аз много харесах една идея за сладникава коричка на едни турски гевречета и я приложих тук. Оригинала на рецептата по която гледах може да видите тук: http://the-loves-green-kitchen.blogspot.com/2014/10/blog-post_13.html


Необходимите продукти: 800 гр брашно, 200 мл топла вода, 200 мл топло прясно мляко, 20 гр суха мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 50 мл олио



за варене: 2 л.вода, 5-6 ч.л.сода бикарбонат, 1 с. л.захар, 2 с. л. мед 
за поръсване: сусам, маково семе

медена вода за намазване: 1/2 ч ч вода, 1/2 ч ч захар, 1 с л мед


В топлото прясно мляко и вода разтворете маята. Добавете захар, сол, олио.Сипете сместа в пресятото брашно и замесете меко тесто.Тестото се разделя на 11 равни части. Оформят се хубави топчета и се редят на плот намазан с малко олио. Намазват се и от горе леко с олио. Оставете ги за около 10-15мин. Включете си фурната на 200 градуса. На котлона сложете съд с 2л. вода. Всяко топче тесто разделяте на две. От всяка получена част правите два фитила 30 см. Усукват се един около друг и се събират в двата края да образуват кръг/. Добре съединете да не се разтвори при варенето.Така всяко следващо. Във вече врящата вода добавете сода и сол. Пускате всяко едно геврече във водата за около 30- 40 сек. Изваждeте ги с решетъчна лъжица върху кухненска кърпа посипана със сусам. Редете ги в тава с хартия, със сусама на горе. Печете във вече загряната фурна на 200 градуса до готовност. Извадете върху метална решетка,леко намажете с медената вода и оставете да изстинат. 


Да Ви е сладко!

2 коментара: