Необходимите продукти: около 3 ч ч брашно, 1 суха мая, 2 жълтъка, 2/3 ч ч прясно мляко, 3 с л олио, 1/4 ч ч захар, 1/4 ч л сол, 1 ч л ванилов екстrакт.
Необходимите продукти: около 3 ч ч брашно, 1 суха мая, 2 жълтъка, 2/3 ч ч прясно мляко, 3 с л олио, 1/4 ч ч захар, 1/4 ч л сол, 1 ч л ванилов екстrакт.
Сложете 1 1/2 ч ч брашно и сухите съставки в купа и разбъркайте. Добавете течните съставки и разбъркайте с миксер. Добавете останалото брашно на части докато получите тесто почти като за хляб. Оставете го да втаса. Разточете кора около 1 см и изрежете кръгчета. Ако искате да ги направите като донъти, направете малки дупки в средата с малък резец. От малките изрязани топчета изпържете тези сладури, после ги поръсете с пудра захар с малко канела. и залейте сироп по желание.
Отново оставете да втаса за около 45 минути в тавичка с хартия на дъното. Печете на 180 градуса. Донътите намажете с масло и поръсете със захар, а изпечените понички напълнете с крем или конфитюр и намажете с масло и поръсете със захар.
Ето и моята рецепта в случая: 1 яйце, 100 гр разтопено масло, 6 с л захар, 1 к л сол, 1 ч л лимонова кора, 1 ч л ванилов екстракт, 200 мл кисело мляко, 100 мл вода, 20 гр мая, брашно за средно меко тесто като за хляб.
Оставете маята с водата, малко брашно и захарта да шупне. След това добавете останалите продукти и омесете гладко еластично тесто. Оставете го отново да втаса, за половин час. Разточете на кора с дебелина около 1 см и изрежете, подредете в тава и оставете да втасат. Печете на 180 градуса. Намазвате с масло и поръсвате със захар.
Да Ви са сладки!
Няма коментари:
Публикуване на коментар