сряда, 4 юни 2014 г.

Супер мини понички и Печени понички



Наближава деня на донъта, така че ви предлагам две рецепти и по-различни идеи. Ето първата рецепта, но това може да стане и с всяка друга рецепта за понички.  Идеята за печени понички ми допадна и се захванах да ги правя. А след, като взех да ги изрязвам реших, че може да си изпържа и супер мини понички, които стават за  детско парти идеално. Ето и оригиналната рецепта .


Необходимите продукти: около 3 ч ч брашно, 1 суха мая, 2 жълтъка, 2/3 ч ч прясно мляко, 3 с л олио, 1/4 ч ч захар, 1/4 ч л сол, 1 ч л ванилов екстrакт.



Необходимите продукти: около 3 ч ч брашно, 1 суха мая, 2 жълтъка, 2/3 ч ч прясно мляко, 3 с л олио, 1/4 ч ч захар, 1/4 ч л сол, 1 ч л ванилов екстrакт.


Сложете 1 1/2 ч ч брашно и  сухите съставки в купа и разбъркайте. Добавете течните съставки и разбъркайте с миксер. Добавете останалото брашно на части докато получите тесто почти като за хляб. Оставете го да втаса. Разточете кора около 1 см и изрежете кръгчета. Ако искате да ги направите като донъти, направете малки дупки в средата с малък резец. От малките изрязани топчета изпържете тези сладури, после ги поръсете с пудра захар с малко канела. и залейте сироп по желание.


Отново оставете да втаса за около 45 минути в тавичка с хартия на дъното. Печете на 180 градуса. Донътите намажете с масло и поръсете със захар, а  изпечените понички напълнете с крем или конфитюр и намажете с масло и поръсете със захар.  



Ето и моята рецепта в случая: 1 яйце, 100 гр разтопено масло, 6 с л захар, 1 к л сол, 1 ч л лимонова кора, 1 ч л ванилов екстракт, 200 мл кисело мляко, 100 мл вода,  20  гр мая, брашно за средно меко тесто като за хляб. 
Оставете маята с водата, малко брашно и захарта да шупне. След това добавете останалите продукти и омесете гладко еластично тесто. Оставете го отново да втаса, за половин час. Разточете на кора с дебелина около 1 см и изрежете, подредете в тава и оставете да втасат. Печете на 180 градуса. Намазвате с масло и поръсвате със захар.
  


Да Ви са сладки!


Няма коментари:

Публикуване на коментар