Имах честа да приготвя торта на едно лъчезарно момиченце с красиво име Лъчезара. Тя просто си е дошла с името, толкова усмихнато и добро дете е награда за всяка мама. Да Ви е жива и здрава и много късмет да има.
А сега за тортата, много мислих каква да е харесвах много рецепти с различни блатове и кремове и накрая събрах три различни вкуса в едно. Шоколад, кокос и ванилия се преплитат в тази торта а за резултата ще питам после като я изядат децата.
Необходимите продукти:
Какаов блат: 125 мл кокосово мляко, 125 мл олио, 125 мл гореща вода, 2 яйца, 200 гр захар, 1 ванилова захар, 150 гр брашно, 50 гр какао.
Рожков блат: какаото се замества с рожково брашно.
Кокосов блат: какаото се замества с кокосови стърготини.
Крем: 250 мл прясно мляко, 75 гр захар, 1 с л брашно, 2 жълтъка,1 ванилия.
За сиропа: 250 мл вода, 1 ванилия, 250 гр захар.
За сиропиране на белия блат: 200 мл прясно мляко, 180 гр захар, 1 ванилия.
Ганаш: 200 мл сметана, 200 гр тъмен шоколад.
Фондан за украса 600 гр
За приготвянето на блата разбийте яйцата със захарта ,добавете кокосовото мляко и олиото. Смесете брашното с какаото, бакпулвера и содата, добавете ги на части и накрая добавете горещата вода. Сложете хартия на дъното на форма с диаметър 35-36 см и изсипете сместа. Имайте в предвид че е доста течна сместа, но няма страшно не сте объркали, като се изпече всичко ще е на ред. Печете на 180 градуса до суха клечка.
За приготвянето на блата разбийте яйцата със захарта ,добавете кокосовото мляко и олиото. Смесете брашното с какаото, бакпулвера и содата, добавете ги на части и накрая добавете горещата вода. Сложете хартия на дъното на форма с диаметър 35-36 см и изсипете сместа. Имайте в предвид че е доста течна сместа, но няма страшно не сте объркали, като се изпече всичко ще е на ред. Печете на 180 градуса до суха клечка.
Сглобяване: Сложете в ринг
1. Тъмен блат сиропирайте го с захарен сироп
2. 2/3 от ганаша
3. блат с рожков сиропирайте
4 крем ванилия
5. бял блат сиропирайте с мляко
6. 100 мл сметана + останалия ганаш разбийте с миксер получава се гъст и вкусен шоколадов крем.
Аз направих една основна грешка, като се водих от това да спазвам цветовете, но за малко да съсипя цялата украса на тортата. Затова не слагайте млечния крем отгоре на тортата, там трябва да е или маслен или сметанов крем с шоколад, за да на топи фондана.
Нямаше как да снимам в разрез и да ви я покажа, но поне имам снимка с торбичката, която е пълна с бонбонки. Имам вече потвърждението на няколко души, че била и вкусна :) така че, ако решите да си я направите да ви е сладко!
Много беше вкусна тортата наистина ,поздравления !
ОтговорИзтриванеБлагодаря много е важно за мен да чуя, че Ви е харесала. Много здраве и късмет на цялото Ви семейство!
Изтриване