вторник, 17 юни 2014 г.

Черешов сладкиш с аромат на ядки и сусам



Не може така сезона на черешите минава а аз дори не съм направила един сладкиш с череши. Веднага се захващам че ги мисля от първите черешки на пазара. Тъкмо са ми донесли малко череши от село.


И от много чудене слагам повечко снимки, да има от имане глава не боли! 



Необходимите продукти: 3 яйца, 1 ч ч кисело мляко(200мл), 1/2 ч ч олио(100мл), 1 ванилена захар, 330 гр захар, 3 ч ч брашно(3*200 мл), 2 с л фъстъчено масло, 1 с л сусамов тахан, 1 ч ч изчистени от костилките череши.



Почистените череши поръсете със захар да постоят докато приготвяте всичко останало. Има две причини да го правя. Първо се подслаждат и стават по-вкусни. Второ и може би по-важно излиза малко от водата им и после няма да ви се разкашка сладкиша. 



Разбийте на гъст крем яйцата със захарта, добавете ванилената захар, олиото и млякото. Пресейте брашното и добавете бакпулвера при него. Започнете да прибавяте брашното на части докато разбивате на бавна скорост. оставете си малко от брашното , за да оваляте черешите в него, около 3 с л  с връх. Накрая сложете сусамовия тахан и фъстъченото масло. Както виждате сол дори и щипка няма, защото моето фъстъчено масло е лекичко солено.  



Пригответе си форма за печене с хартия на дъното или намажете с масло и поръсете с брашно. Трябва да си призная, че моята се оказа малка, сладкиша ми стана доста дебел, но се изпече добре. Изсипете 2/3 от сместа и поръсете с  половината от черешите, отгоре останалото тесто и отново черешки. Печете на 180 градуса до суха клечка.



Като извадите оставете да се охлади и поръсете с пудра захар. Ако желаете може да направите малко захарна глазура с малко ароматен ликьор и пудра захар.
Избрах ликьор от бъз, нямам думи за аромата, непременно го опитайте!



Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар