Историята на това тесто е много простичка и започна с много ядосване, когато ми се пресече шест литра прясно мляко. Домашно мазничко и миришещо на масло. След като реших че ще правя извара и гледах колко масло плува в пресеченото мляко реших че трябва да го използвам. Прецедих изварата и получената, когато стана с телесна температура замесих едно тесто, което стана уникално еластично и много хубаво.
Необходимите продукти: 500 мл суроватка, 1 с л захар, 1 ч л сол, 20 гр мая, около 1 кг брашно, 50 мл олио.
За плънката: 400 гр сирене, 100 гр извара, 100 гр масло, 50 мл олио, 1 яйце.
Размийте маята в суроватката , добавете захарта и 3 ч ч брашно. Разбъркайте добре и оставете да се събуди маята. Добавете солта и брашно да се получи меко еластично тесто. Накрая добавете и олиото. Оставете да си удвои обема. Разделете на 4 топки и издърпайте кори, намажете с масло, поръсете с плънка и навийте на руло. Навийте рулата на охлюв и оставете отново да втаса. Печете на 180 градуса около 50-60 минути.
Нямах време за красиви снимки, но ви гарантирам супер вкус, ако си я направите.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар