събота, 28 юни 2014 г.

Торта Нежност




Специална торта за специален човек. За моята половинка, която днес има рожден ден. Да си ми жив и здрав! По-малко да ме ядосваш и повече да ме глезиш! Исках да създам торта с много нежен вкус, аромат и структура. Определено успях да намеря подходяща рецепта за блат и крем които сглобих, получи се точно това което исках.


Необходимите продукти за блата: 4 яйца, 120 гр захар, 1 ваилия, 100 гр брашно, 20 мл вода. 
За крема: 200 мл прясно мляко, 30 гр пудра захар, 4 жълтъка, 200 гр черен шоколад, 100 гр бял шоколад, 30 гр желатин, 500 мл сметана.
За сиропа: 1/2 ч ч сироп от компот, 30 мл ликьор от кайсии.


*Разделете белтъците от жълтъците.
*Разбийте белтъците с 80 гр захар, а жълтъците с останалите 40 гр захар и водата. Разбивайте докато белтъците станат на гъст сняг. Жълтъците утрояват обема си и стават бледо жълти. *Смесете внимателно двете смеси като бъркате с шпатула. 
*Добавете брашното с ванилията на части и разбърквайте от средата към стената на съда, за да не спадне тестото.  



*Намажете форма за торта с масло и поръсете с брашно.
* Печете на 180 градуса, докато започне да се отделя от стените и стане златисто. Проверете с клечка и ако в средата е сухо, значи е готов.
*Оставете да се охлади напълно и разделете на две, за да се получат два блата. 
* Сварете млякото и го оставете да се охлади. Разбийте жълтъците с пудрата захар и добавете към млякото. Върнете на котлона и загрейте. Добавете предварително накиснатия желатин и шоколада натрошен на ситно. Бъркайте докато се получи гладък крем. В никакъв случай не завирайте! Ще се пресече крема, няма да стегне желатина и тн. Оставете да се охлади и смесете с разбитата сметана.


*Сложете едната половина във форма с подвижен борд. Сиропирайте леко и намажете половината от крема. Сложете втория блат сиропирайте и добавете останалия крем.  Оставете тортата да стегне отстранете ринга и измажете страните с малко крем или сметана. 
*Украсете по ваше желание.



Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар