вторник, 25 март 2014 г.

Фасул с кисело зеле



Та както винаги казвам най-много обичам простичките манджи които баба ми готвеше. Това е една рецепта приготвяна за мен почти всяка неделя. Тогава бяха хубави времена можехме да си ходим до село всяка неделя. Още щом отворех вратата на къщата и се усещаше аромата на вкусна топла питка и къкрещата манджа. 

Необходимите продукти: 1 голяма кисела зелка, 1 купичка стар фасул, хубаво е да сложите и малко шарен , 100 мл олио, 2 с л червен пипер. 

Нарежете зелето на ситно и го изцедете. Сложете го в голяма тенджера с олиото и го запържете малко докато се остане на мазнина . Бъркайте го непрекъснато на този етап, за да не загори. Сложете 2 червен пипер, разбъркайте и добавете купички вода. Оставете на бавен огън да се свари до готовност.
Накиснете фасула за няколко часа в студена вода. Измийте го и го сложете в друга тенджера с малко вода да  заври. Сменете водата и този път сложете достатъчно вода, за да се свари фасула. Ако видите, че водата е извряла не се притеснявайте да добавите още студена вода, това дори ще помогне за сваряването на зрънцата. Оставете да се вари на бавен огън. Когато и двете са готови се смесват и се оставя да поври още няколко минути. В случай че не е достатъчно киселко и солено на вкус добавете малко зелева чорба. Тази гозба става още по-вкусна като поседи 1 ден. 
Съвсем различен вкус има този фасул и се усвоява по-лесно от организма. Зелето от своя страна е много полезно прясно и кисело. Ако не сте опитвали тази вкусотия, не се бавете и си я сгответе, открийте нов непознат за вас вкус.  Поднесете с топла питка или хляб омесен от вас самите и някое люто чушле. 


Толкова проста и толкова вкусна ....
Да Ви е сладко! 

2 коментара:

  1. Старите рецепти са именно такива - прости и вкусни! При нас най-често след като всичко се свари прехвърляме в тава и го запичаме. Ако пък има и едно препечено люто чушле ... !
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, това са рецептите на моето детство, лесни и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване