сряда, 26 март 2014 г.

Хлебчета с лимец и лен


Само доматчето ми липсва в картинката, но и така беше вкусно и ароматно. 


Необходимите продукти: 400 мл вода, 1 суха мая, 1 с л  захар, 1 ч л сол, 80 мл олио, 100 мл кисело мляко, 3 сварени картофа, 3 с л ленено семе, 3 с л сусам, 2 ч ч брашно от лимец,  около 700 гр брашно.


Разбъркайте маята с киселото мляко и захарта. Добавете няколко лъжици брашно и разбъркайте добре. Оставете да се навдигне, когато маята е готова сложете водата олиото и солта разбъркайте и замесете с брашното меко тесто. Смелете семената за кратко в кафемелачка или блендер и добавете в тестото. Оставете си 1 с л от смлените семена за поръсване. Намачкайте картофите на пюре и го добавете, омесете тестото и го оставете да втаса. Оформете тестото, като багета, нарежете на парчета и подредете парчетата в тавичка с хартия с срязаното на горе. Натиснете с пръст по средата да се получи дупка и сложете в нея малко от смлените лен и сусам. Сложете и по едно малко парченце масло, поръсете с малко хималайска сол и оставете да се навдигнат. Изпечете на 180 градуса до златисто.


Като се прибра дъщеря ми ме попита какво съм направила, замириса и на нещо, като кифлички с ядки.  Пробвайте аромата е супер.
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар