неделя, 23 март 2014 г.

Шоколадови мъфини с квас



Мъфините с квас се родиха като идея след като направих палачинки с квас и видях че сместа е почти същата като за кекс. Добавих туй-онуй, поокрасих я и тов ае резултата. Ароматни, сочни, вкусни и пухкави кексчета.  Искам само да предупредя, че когато е по-топло времето кваса става за два максимум три дни и може да се използва.
Този път направих кваса така: 2 с л житен зародиш, 2 с л брашно от лимец, 3 с л бяло брашно с връх, вода за получаването на каша (като за кексово тесто). Започнах с по-голямо количество за да получа повече квас. Оставям в буркан с тензух за 24 часа. Добавям 1 с л вода и 1 с л бяло брашно, разбърквам и оставям отново. Процедурата се повтаря до готовност на кваса.



Необходими продукти: 2 яйца, 100 мл прясно мляко, 100 гр кафява захар, 2 с л глюкоза, 1 ч л бакпулвер,
 50 гр масло, 30 мл олио, 3 с л брашно от рожков, 1 с л какао, 1 ч л лимонова кора, 2 с л кокосови стърготини, 200 мл квас, 5 с л с връх брашно.



Смесете всички сухи съставки в голяма купа. в друг съд смесете течните. Добавете течните към сухите и разбъркайте добре. Разпределете във формички за мъфини и печете на 180 градуса до суха клечка.
За глазурата: 80 мл течна сладка сметана, 60 гр черен шоколад, 10 гр масло.
Затоплете сметаната, добавете шоколада и бъркайте докато стане еднородна и лъскава смес. Добавете маслото разбъркайте . Глазурата ви е готова след 3 минути.
Сипете по 2 с л на всеки мъфин и поръсете с запечени кокосови стърготини.


Да Ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар