понеделник, 10 март 2014 г.

"Торта Естерхази" за .....?


Торта за рожден ден!
Това не е лесна работа, трябва да се съобразя с хилядите изисквания на всички. Един иска с шоколад друг с повече блатове, трети по-сиропирана, четвърти с плодове. Еееее аз магьосничка да бях нямаше да успея да им угодя. Трудна работа е това да се угоди на всички. Затова взех решение, той винаги е с най-малко претенции, и винаги е доволен, затова няма да се съобразявам с никой друг.


 Важното е той да е доволен. Кой той? Ами сина ми естествено, става на 17 и е най-прекрасния син на света. 
Пожелавам му да е здрав и много силен, да не се предава пред никоя трудност в живота, да не скланя глава, защото и в най-прекрасните животи има трудности! Бъди горд, че си българин моето момче и мисли позитивно другото ще се нареди!


Та специалната торта, която избрах е отново от тези на Йоли торта Естерхази   http://yoli-www.blogspot.com/2009/12/blog-post_25.html
  Някои жени раждат по три дни, аз родих за два часа. Някои жени купуват торти за две минути, аз тръгнах да правя торта и я мислих три дни, и още три я правих. По едно време реших, че нищо няма да стане и се застраховах и с един сладкиш, но за него после. Най трудно ми беше да измисля украсата. Какво да напиша на торта за тинейджър, който се интересува само от интернет? Не го вълнуват други теми, детска торта не върви, цветна много не върви и.....  Пълен блок съм аз.... чудих се, чудих се и накрая реших ще се мъча да го изненадам. На всичкото отгоре провал след провал ме следваше по тази торта, ще разберете по надолу.   


Необходимите продукти: 
200 гр смлени запечени бадеми,
Запечени, запечени моите за малко да ги изгоря.
 8 белтъка, 
180 захар,
 2 ванилии.

За крема: 
8 жълтъка, 
150 гр захар, 
50 гр брашно, 
250 мл топло прясно мляко,
 настъргана кора от лимон, 
2 ванилии, 
250 гр масло.


Ще си позволя да копирам дословно обяснението за приготвянето, защото Йоли ги описва страхотно и винаги всичко се получава. Мен ме притесняваше крема, преди време правих такъв и го пресякох та сега следвам всичко до "грам".

Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължавате да разбивате докато кремът започне да образува твърди връхчета. Прибавете ванилията. Накрая внимателно смесете бадемите с крема като бъркате с лопатка.


Отрежете кръгове от хартия за печене с какъвто диаметър вие искате. Разпределете тестото по хартиените кръгове и го размажете равномерно. От това количество тесто аз направих  6 блата по 26см диаметър и тортата се получи много добре, като за 12-14 парчета, а аз очаквах да стане една голяма торта....


 Изпечете корите в предварително загрята на 160*фурна. За да сте сигурни, че след изпичането корите лесно ще се отделят от хартията може предварително да я намажете с малко течно масло. След като изпекох моите блатове реших че тортата ми се е провалила. Ами те станаха едни такива тънки като палачинка. Викам си пълен провал, трябва да правя нова, ама нали съм си инат ще я правя до край пък каквото излезе.  



Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем и добавете брашното, лимоновата кора и ванилията. Налейте млякото и добре разбъркайте. Сварете крема до сгъстяване и го оставете да изстине. Към студеният крем прибавете маслото, предварително разбито на пяна. Отново разбъркайте с миксер двата крема за да се смесят максимално добре. И с крема започнах да се изнервям тъкмо разбих жълтъците по указание и почвам да го варя и хоп, почва да ми загаря .... ужас. Бързо свалям от котлона и си оправям магариите. Леле ако излезе торта от това, направо ще скачам до небето.



Сглобете тортата като редувате бадемова кора - крем, докато свършат корите. Намажете отгоре и отстрани тортата с крем и я оставете да се стегне за 2 часа в хладилника. След като стегне украсете по желание. Сега започва една сага по украсата цяла вечер ...пет пъти и смених дизайна, нищо не става с пръсти и фондан. Трябват си инструменти, ама нали на сутринта трябва да имам готова торта. Какво ли не бих направила за сина си та една торта ли няма да сътворя. Трябваше да е закачлива, семпла и в същото време красива.  В крайна сметка торта има ама не е нито голяма, нито такава каквато исках да я направя на външен вид. Винаги съм си знаела, че фондана не е моят продукт за украса и пак на него се натресох. Другият път ще си правя оригиналната глазура на тортата. За капак и светлина няма за снимките, днес даже и природата не ми помага, така че ще се задоволите с тези две-три. 
 Стига съм се оплаквала че тя тортата няма да порасне и да стане по-красива.




Да Ви е сладко!



P.S. Тортата се хареса и свърши!



Извод колкото и безнадеждно да ви изглежда положението не се предавайте!

1 коментар:

  1. Да ви е здрав и щастлив рожденика! Животът е пред него!
    Познато ми е това чудене на кой да угодиш, както и тези гафове, особено когато човек иска да се представи както трябва! :) Добре не си се предала - разкошна торта!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване