Тази питка е нежна, вкусна, идеална за закуска със сиренце или мед. Направете си я, стоплете къщата си и нека ви завиждат всички съседи.
Необходимите продукти: 3 яйца, 1/2 кубче мая, 1/ 2 л прясно мляко, 1 кг прашно, 3 с л олио или масло, 1 с л захар, 1 ч л сол.
Разтворете маята в млякото и сложете захарта. Прибавете 1 ч брашно и разбъркайте добре, оставете да кипне. Готовата закваска сложете в голяма купа или тавичка в която добавете останалото брашно, олиото, яйцата и солта. Омесете добре тестото, трябва да стане еластично и добре омесено. Сложете го в тензух и го потопете в хлатка вода.
Когато е готово ще изплува почти наполовина. Омесете го отново с малко брашно. Оформете питката и я оставете да втаса, намажете с яйце. Сложете питката в студена фурна и после я загрейте до 160 градуса, така става по-хубава.
Когато е готово ще изплува почти наполовина. Омесете го отново с малко брашно. Оформете питката и я оставете да втаса, намажете с яйце. Сложете питката в студена фурна и после я загрейте до 160 градуса, така става по-хубава.
Да Ви е сладко!
Преди години често правех тази питка. Получава се много лека, мека и вкусна.
ОтговорИзтриванеЛюбке, много красиво си я оформила!
Поздрави!
Благодаря, наистина е много хубава и така се случи че изядох последното парче след 3 дни и не беше много сухо. Само коричката беше по твърда.
Изтриване