сряда, 15 януари 2014 г.

Лимонов кекс с кайсиеви ядки



След толкова торти, баклави и засукани рецепти, моите деца зажадняха за обикновен кекс. "Няма ли да направиш един кекс най после?" Та днес сме на кекс с кайсиеви ядки и домашен хляб основното още го мисля. Но почивам, така че все ще измисля и него.


 Този кекс почти се провали още в началото. Реших да използвам новата си форма с подвижен борд и вече беше готов за пускане във фурната, като видях че пропуска тесто от едната страна. Ами какаво какво, завих дъното на формата с алуминиево фолио и се молих да се запече, за да не изтече цялата течност във фурната. Получи се да знаете, но теча и без това не беше голям само две три капки.
Необходимите продукти:  5 яйца, 300 мл лимонада, сока на 1 лимон, 3 ч ч брашно, 1 бакпулвер, 500 гр захар, 1 с л ванилов екстракт, 1 ч л лимонова кора, 100 мл олио, 2 с л какао, кайсиеви ядки количество по желание.  


Разбийте яйцата със захарта на гъст крем, добавете олиото и ваниловият екстракт. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете на части, като редувате с 250 мл лимонадата. Накрая добавете и лимоновият сок и кората. Размесете какаото с 50 мл от лимонадата да стане на гладка каша. Изсипете половината от тестото в формата за кекс и в другата добавете какаото. Поръсете с кайсиеви ядки и печете на 180 градуса, до суха клечка.
 Така такаааа, суха ми беше клечката, но дъното на кекса сякаш не беше изпечено добре. Може би заради фолиото, не ми се стори добре изпечено, като взех да свалям борда. Айде пак във фурната за 10 минути най-отдолу. Най- после го извадих злополучният кекс, поне става за ядене, даже мнооогоо си го бива.



Много обичам домашните лимони, използвам им корите без притеснение. Вижте какви сладурчета си имаме тази година, малки лимончета!
Извинете ме за снимките с тази зимна мъглива светлина нищо не ми се получава добре. Май ми трябват уроци по фотография.
Внимавайте с формите и да Ви е сладко!

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар