четвъртък, 23 януари 2014 г.

Хляб с лимец и квас Не съм използвала това брашно до момента , но тъй като съм тръгнала да правя все по-здравословни хлябове, реших че и брашното трябва да сменя.  Ако вече имате домашен  квас всичко е много лесно,  ако не постарайте се резултата е уникален хляб с доста хубав вид и значително по-здравословен. 


Необходимите продукти: 1/2 ч ч квас, 350 мл вода, 1 ч л сол, 250 гр брашно от лимец, 350 гр брашно тип 500, 5 с л олио, ленено семе.


*Сложете кваса в купа и добавете 250 мл вода и лимецовото брашно. Разбъркайте добре и оставете да се надупчи и да заприлича на гъба, отнема повече време ако кваса е от хладилника.
* Добавете солта и останалата вода, разбъркайте и добавете на части бялото брашно. когато вече е омесено тестото, добавете олиото и месете докато се поеме цялото. Отново оставете да втаса няколко часа.
* Пригответе си тенджерка за печене с хартия на дъното, или намажете леко стените с олио и поръсете с брашно. 
*От бухналото тесто оформете хляб и сложете в тенджерката за печене. Оставетет да втаса и намажете с малко брашно разтворено във вода, трябва да е рядко. поръсете с лененото семе.   
* Сложете хляба във фурна и на 180 градуса, хляба ще е готов за около 50 минути.
*След изпичане извадете и завийте в чиста кърпа. Хляба е чуден и на следващия ден.Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар