сряда, 15 януари 2014 г.

Понички с лимонов крем



По никое време днес вечерта видях едни понички във фейсбук и реших веднага да ги направя. Продуктите са налице, желание не ми липсва, какво повече.


Необходимите продукти: 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 5 ч ч брашно, 4 с л масло, 2 ванилии, 4 с л захар, 30 гр прясна мая, 2 щ сол.

Пресейте брашното в голяма купа, в която ще можете да омесите тестото и направете кладенче. Смесете всички останали съставки и ги сипете в центъра на брашното. Омесете хубаво еластично тесто. Оставете го да удвои обема си завито с кърпа на стайна температура. Разточете кора от втасалото тесто и изрежете кръгчета с голяма формичка или по голяма чаша. Оставете отново поничките да втасат за около 20 минути и пържете в дълбок тиган. Не пържете на максимална мощност на котлона, ако има 9 степени пържете на 6. Поничките може да поръсите с пудра захар и веднага да нападнете , но ще ви предложа да не избързвате. Направете си и крема напълнете ги и тогава ще се насладите на нещо уникално вкусно и неустоимо.


За крема са необходими: 3 яйца, 600 мл прясно мляко, 200 гр захар, 2 ванилии, 1 ч л  лимонова кора, 1ч брашно аз използвах (120 мл). 

Сварете крема като първо разбиете яйцата със захарта и брашното добавете и малко студено мляко. Другото мляко загрейте на котлона до кипване. Изсипете млякото при яйцата и бъркайте непрекъснато. После отново върнете всичко на котлона да се свари. Варете на слаб огън и баркайте, за да не загори. Не бързайте да сваляте крема от котлана, опитайте го и ако има вкус на сурово брашно значи още не готов. Оставете да се охлади и напълнете поничките с пош с тънък накрайник. Поръсете с пудра захар и ако още не са ви нападнали домашните, може да направит една две снимки, за да споделите резултата.


В тази чиния са бебетата, направих ги с много малка формичка специално за дъщеря ми, която много обича да има и мънички бухтички, и мънички палачинки, и мънички понички и тн.
Да Ви е сладко!



4 коментара:

  1. Кога ги видя, кога ги направи ?! Сръчна жена!
    Чудесни са! Една за закуска сутринта може ли? :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага ги замесих като ги видях и до 10 вечерта бях готова, вземай си спокойно има за всички!

      Изтриване