вторник, 21 януари 2014 г.

Лимонов тарт с запечено меренге


Като си отворих тази сутрин фейсбука и си казах каквото видя първо това ще направя днес и ето това ми се изпречи. един сладкиш с мандаринов крем но аз го направих с лимон защото от много време се каня да направя този "Lemon curd". Пък и нямам мандарини точно сега. 


Необходимите продукти: 1 яйце, 120 гр брашно, 70 гр масло, 80 гр захар, 1 ванилия.

За лимоновия крем: 1 яйце, 4 жълтъка, 40 гр нишесте, 200 гр захар, 50 мл сок от лимон, 65 мл сок от грейпфрут, кората на, 1 лимон, 1 с л ванилов екстракт.

За меренгето: 4 белтъка, 100 гр захар


Тестото се прави, като обикновено маслено тесто и се оставя да почине в хладилник, за 30 минути (завито във филио).
За крема се разбиват яйцата и захарта, добавят се останалите съставки и се разбъркава много добре. Вари се на слаб огън при непрекъснато бъркане. Оставя се да се охлади и след това се изсипва върху готовия и леко охладен блат.
Украсете  с разбитите на гъст сняг белтъци, и запечете с горелка или на най-горният рафт на фурната на грил.


Да ви е киселко и сладко! Ако не обичате киселко направете го с мандарини или портокали. След като престоя малко и го разрязах, крема ми се вижда рядък, така че спосойно можете да добавите едно желатинче или да увеличите нишестето.
 

1 коментар:

  1. Страхотен тарт! И определено - с мандарини! Обожавам ги!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване