вторник, 5 март 2013 г.

Бадемов пай с ябълки и боровинки



Прииска ми се десерт по някоя по- различна рецепта отворих една голяма, дебела книга и търсих нещо с ябълки. Реших да е пай и какво мислите, установих как се пишат дебели книги, всички пайове до един, бяха с едно тесто. Добавих малко фантазия от мен и това е резултата.
Пай не много сладък, лесен за правене и хич непретенциозен.  
Необходимите продукти: 400 гр брашно, 180 гр масло, 1 щ сол , 1 яйце, 2 с л прясно мляко, 50 гр бадемов марципан, 1 ванилова захар, 3-4 с л ледена вода.



За плънката: 4 ябълки, 1 ч ч боровинки, 1 к л канела, 1 ч л лимонова кора , 1/3 ч ч захар ,1 с л лимонов сок , 2 с л прясно мляко, 1 жълтък, 1 с л брашно, 1 с л масло. Рецептата е с пресни боровинки, но аз нямам по това време на годината и го направих със сладко като намалих захарта.



Тестото се приготвя като се слагат маслото, солта и брашното в робот и се разбива докато стане на едри трохи. Добавят се яйцето, марципана, студената вода и ванилията. Разбива се и се оформят две топки едната да е малко по-голяма овиват се във фолио и се оставя да се охлади в хладилник за 30 минути.



През това време си пригответе плънката, почистете ябълките и нарежете на парченца. Смесете ги в голяма купа с боровинките и останалите продукти.
Разточват се корите голямата се слага на дъното на намаслена форма за пай отгоре се изсипва плънката и се украсява с втората половина от тестото.   Печете на 180 -200 градуса за 40 минути. Сервира се топъл може и със сладолед.

               
Май имам много забележки към рецептите на тази дебела книга и ще и се разсърдя вече.
Да Ви е сладко! 
Ако се престрашите да изпробвате това ябълково пайче!  По-вкусно е от колкото изглежда :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар