неделя, 10 март 2013 г.

Цветна династия, за Трендафил


Какво би пожелала една майка на първородния си син? Всичкото здраве, късмет, любов и щастие на света! Това са и моите пожелания в днешния ден към моето голямо вече момче!


Страхотна торта си избрах за този повод , вече изобщо не се и чудя от къде да намеря сполучлива и вкусна рецепта, ами направо посещавам блога на Йоли.


Много време и се каня на тази торта "Династия" и все не събирам смелост. "Та това са много продукти и ако се изложа ще съжалявам ", но този повод ме окуражи и започнах да бъркам без да му мисля много .


Необходимите продукти за блата: 10 белтъка, 300 захар, 3 с л брашно 300 гр смлени орехи, 1 кора от лимон, ванилия.
Разбийте белтъците на сняг, добавете на струйка захарта и накрая брашното и орехите, като вече бъркате с шпатула . Изпечете блата в голяма форма покрита с хартия до леко порозовяване.  Фурната трябва да е загрята на 180 градуса. Като изстине балата се реже на три, така че да получите три тънки.


 За кремовете: 1 л прясно мляко,10 жълтъка , 150 гр брашно, 10 с л захар, 1 кора от лимон, 2 ванилии, 250 гр масло+ 100 гр пудра захар, 200 гр разтопен тъмен шоколад.
Разбийте жълтъците с малко мляко и добавете сухите съставки . Сипете получената кашичка в млякото на котлона и бъркайте докато се получи гъст крем . Разделете на две и оставете да се охлади напълно.
Добавете към едната половина разтопен шоколад, а към другата маслото разбито с пудрата на крем. Разбийте и двата крема с миксер.


За глазурата: 60 мл течна сметана, 100 гр шоколад
Затоплете сметаната и прибавете шоколада.Бъркайте докато се получи гладка смес.
Сглобете тортата като редувате блат , бял крем , шоколадов крем и така докато свършат.
Намажете тортата и от вън и украсете.


 За украсата:100 гр бял шоколад, трансферно фолио, 150 мл течна сметана, захарни пръчици.


И с повод и без, това е рецепта, която трябва да се направи поне веднъж, а направите ли я със сигурност ще повторите и аз ще го направя! Да Ви е сладко!


2 коментара:

  1. Честит ти рожденник! Пожелавам му да е жив и здрав и едно безгрижно детство изпълнено с много приключения.
    А тортата ти е супер. Внася много настроение.

    ОтговорИзтриване