вторник, 5 март 2013 г.

Селски хляб със сусамена разядка


Това се казва изкушение, простичко лесничко ама не можеш да спреш като го почнеш! Хляб като хляб , ще каже някой , да ама не . Ръжено -пшеничен селски хляб направен у дома няма нищо общо с този в магазина. Коричка - хрупаква...аромат- неустоим.....вкус- (нямам думи).


Необходимите продукти за хляба: 100 гр ръжено брашно, 400 гр бяло брашно, 1 ч л сол , 1 ч л захар, 300 мл вода, 20 гр мая.
Разтворете маята във 100 мл вода, ръженото брашно и захарта. Като се навдигне омесете с останалата вода, сол и брашно. Оставете да втаса в топла стая покрито с кърпа.
Разделете на 4 топки и оформете хлебчетата, отново оставете да втаса, наръсете с брашно и направете  няколко разреза. Печете в силна фурна на 220 градуса с вентилатор. Сложете и съд с вода на дъното на фурната, за да се получи хрупкава коричка последните 10 минути от печенето открехнете вратата на фурната.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Сусамена разядка: 100 гр заквасена сметана, 100 гр сирене, 3 пълни с л майонеза, 1 скилитка чесън, 3 с л сусам, 4 с л слънчогледово семе.
Запечете сусама и семките без мазнина в тиган. Сложете всички продукти в блендер и разбийте добре. Раз, два, три  и готово.


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар