сряда, 20 март 2013 г.

Червен хляб и бяла разядка




През цялото време докато правех този хляб си мислех че нищо няма да излезе и , че ще се проваля. Утешаваше ме само идеята че поне ще е красиво розово хлебче. И накрая  какво стана не излезе никак красиво розово, както докато го месих. Получи се страхотен на вкус пухкав хляб с оранжево-червен цвят.  


 Необходимите продукти: 1 яйце, 150 мл кисело мляко, 100 мл сметана , 50 мл олио, 1/2 ч пюре от червено цвекло,1 ч л сол, 2 с л мед, 2 пак суха мая, 300 м л вода от варенето на цвеклото, около 700 гр брашно.


Ако си мислите че цвеклото дава само и единствено цвят, грешите има някак нежен  вкус този хляб , и той определено де дължи на цвеклото.
Разбийте с пасатор свареното цвекло около 1/2 средна глава. Добавете яйцето 
, сметаната, млякото, меда, олиото и отново разбийте с пасатора . Добавете маята и разбъркайте. Оставете да се навдигне. Добавете водата, солта, и брашното и месете,  докато получите еластично меко тесто. Не добавяйте много брашно накрая на месенето добавете две лъжици олио и размесете докато се усвои и остане мазничко отгоре. Оставете да си удвои обема. 
Разделете на 6 топки и оформете на малки хлебчета върху набрашнена повърхност. Отново оставете да се навдигне в тава с хартия без олио. Надупчете на няколко места и печете на 180 градуса .

**************
За да Ви е още по- вкусно, направете си разядка от сирене , кисело мляко , сметана, зехтин и чесън по желание. Разбийте продуктите с блендер за минутка и сте готови. Може да добавите и подправки като черен пипер, червен пипер и кимион.


Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Любима ми е тази разядка :)
    А хляба ти се е получил с много приятна коричка и цвят, нищо, ме не е точно розово.
    Поздрави и :)Честит пролет!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, честита и на Вас! Много ме радва всеки коментар та дори и критичен, така ще знам какво да променя.

    ОтговорИзтриване