вторник, 26 март 2013 г.

Великденски козунак - Йоли


Както правя напоследък всеки път когато реша да забъркам нещо, първо отварям блога на Йоли и после решавам какво ще си спретна. Впечатли ме категоричното мнение на Йоли, че това е най-добрата пропорция за козунак. И не се замислих много, веднага забърках маята.  Миналата година  и аз имах страхотни попадения на рецепти за козунак, но с мас не съм правила.
  
Та ето оригиналната рецепта написана от Йоли: http://yoli-www.blogspot.com/2012/04/blog-post.html



Аз ще изброя все пак необходимите продукти:
7 яйца, 400 гр захар, 300 мл прясно мляко, 60 гр мая, сок на един лимон, 2 ванилии, 1/4 ч л сол, около 1200 гр брашно, кората на лимона 120 гр мас, 230 гр масло.
За пълнеж: локум, захаросани портокалови корички, орехи , сушени плодове. За един козунак трябва една кутия локум обикновен. Аз използвах и червени боровинки.

Маята се разтваря в 100 мл мляко, 1 ч л захар и малко брашно за да се събуди.
Разбийте добре яйцата с млякото и захарта в голяма купа, добавете ванилията , лимоновия сок и кората.
Когато маята е готова добавете всички течни съставки и омесете с брашното. Става твърдо тесто. Започнете да добавяте маслото предварително разтопено с маста. Добавяйте и месете докато се поеме всичкото масло. Получава се еластично тесто , което не лепи по ръцете. Оставете тестото да втаса за 2-3 часа. Разделете на 4 топки защото се получават 4 козунака.
 Всяка топка разделете на три или на четири, зависи как ще плетете козунака. Разточете всяко топче и наръсете в средата плодове и локум. Завийте усучете и оплетете. Отново оставете  да втаса за час и половина. Намажете с яйце по желание поръсете с захар и бадеми.


Вкусът е по-хубав от вида на моя козунак, хареса го и един човек, който трудно дава изцяло положителни оценки за храна .

Това беше моята първа репетиция за тази година, отчетох си две грешки, но за Великден със сигурност ще го повторя с повече внимание.


Тук можете да видите как се плете козунак  различни варианти

Да Ви е сладко!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар