вторник, 20 ноември 2012 г.

Явровски фасул и още нещо


Яли ли сте такива шарени бобчета? Като бях малко момиченце се заравях в купища фасулени зрънца, които се произвеждаха от моята баба и дядо.


Много съм щастлива, че мога да се насладя на този уникален вкус, благодарение на  бабата и дядовците на мъжа ми, които не спират да се борят с земята дори на преклонна възраст. В тази миниатюрна градинка стават най-сладките домати, моркови, малини и какво ли още не.



 Ние младите не сме като тях и няма да има скоро на трапезата ни такива сортове  фасули, картофи и какво ли още не. Те просто си отиват заедно с нашите баби. Така си отидоха и козите от село. Преди време селото имаше голямо стадо, което се чуваше от километри, а ние като деца тичахме да ги посрещнем.


 Но да не се отдалечавам много от готвенето, че ми стана мъчно за загубеното време и ще ме налегне носталгия.
Днес реших да разнообразя малко нашия фасул, като добавя и малко гъби, моркови, печени пиперки,    
*Сложете фасула да се накисне. Изплакнете и го сложете с малко вода да заври.
* Изплакнете наново и налейте нова вода. Добавете морков, лук,  гьозам, магданоз, и малко олио и варете до готовност на фасула.
*В касерола задушете гъби.
* Пригответе си три печени чушки.
* В тиган задушете глава лук добавете една лъжица червен пипер, гъбите, и чушките и зрънцата фасул . Когато всичко се омаже добре го върнете в тенджерата при чорбата от фасула и варете още 5 минути .    


Сега е ред на сладичкото, и тъй като е сезонът на тиквите отново ще е тиквено.


Нарежете малка цигулка на тънки филийки, поръсете със захар и печете докато омекне. В тази част където са семките сложете захар, ядки, стафиди, сушени боровинки ябълка на резенчета. когато се изпече сложете едно сурово кръгче за капаче и обърнете .



Подредете ги в формичка намазана с масло и поръсена с кафява захар. Печете до готовност на резенчетата. Поръсваме с орехи.Слагаме още един ред печени тиквени филийки. Идва ред на тестото, за него ви трябват: 2 яйца, 1 кафяна чаша захар,10 с л  брашно, 1 ванилия, 50 гр масло 1/2 ч л бакпулвер, 1/2 ч л канела и 4 с л тиквено пюре.  Разбиваме  яйцата със захарта  добавяме маслото, пюрето и брашното с бакпулвера и ванилията заливаме със сместа и печем отново . 



 Ако се страхувате да го обърнете може и да го поднесете така  моя малко се припече, но се отлепи добре.


Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. За съжаление и в моят роден край ситуацията е същата ... но поне можем да се опитаме да запазим някои рецепти на нашите баби, за да могат да им се радвам и децата ни :) Тиквеният сладкиш много, много ми хареса! Ще се опитам да го направя и ако ми изникнат въпроси ще питам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се че ти допада сладкиша :) ще се справиш той е лесен!

    ОтговорИзтриване