сряда, 28 ноември 2012 г.

Меденки




Меденки за Коледа, звучи лесно и приятно. Когато реших да ги украся с фондан обаче, стана много забавно, представете си само , никога не съм докосвала фондан. Заредих се с търпение и дълго отлагах да го направя, защото знам че не е много лесно , купих си гел бои на д-р Йоткер, но нямам никакви инструменти, нито текстурни подложки нито резци. Започвам с оцветяването на фондана. Получиха се горе-долу цветовете, и си викам ще стане. Ама като взех да го точа и да се залепва ми стана ясно, че ще падне борба.  


Прготвих си меденките, които станаха уникални с ароматите на канела, кардамом, джинджифил  и какво ли още не .  
Рецептата видях някъде в нета и я преписах набързо :
240 гр брашно, 80 гр захар , 1 жълтък , 50 мл мед, 2 с л прясно мляко, 1 ч л микс от подправки за меденки, 60 гр  масло, 1 ч л бакпулвер.
За глазурата :1 белтък + пудра захар докато стане много гъст крем.



 Омесва се твърдо тесто,  което се разточва на кора с дебелина 0,5 см,  изрязват фигурки и се пекат на 190 градуса на по горен ред на фурната.  След като са напълно студени извикайте на помощ малките ръчички и се захващайте за работа. Украсяването на мен ми отне доста време, защото докато схвана някои неща  за работа с фондана направо се оказах да го правя по едно време.






Докато ги украсявахме меденките намаляха доста, така че ако искате да ви останат все пак, направете си двойна доза! Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар