Иде иде Коледа, започвам да тренирам за коледните вкусотийки. Който иска такива вкусотийки или да прочете внимателно рецептата и да си ги направи или да ми се обади. Приемам поръчки, но навреме.
Необходимите продукти: 200мл прясно мляко, 200 мл кисело мляко, 3 яйца, 300 гр захар, 180 мл олио, 2 с л ванилов екстракт, 1/2 ч л сол, 1 лимонова кора, 1/2 кубче мая, 3 с л ром, 1 ромова есенция, брашно за средно твърдо тесто(~ 700-800 грама).
За плънка: мармалад, канела, орехи , накиснати в ром стафиди,
За намазване: 1 яйце
За поръсване: захар и орехи
Разтворете маята в прясното мляко сложете 2 с л захар и 1 ч брашно, разбъркайте и оставете да се събуди маята. Когато е готова замесете тестото с останалите продукти. оставете да втасва няколко часа.
Разделете тестото на две топки почти еднакви. От по голямата ще оформите големия кравай. От малката направете ~ 16 топчета, oформете фитили и сплетете на плитки за единият модел. За вторият усучете два фитила и направете малките кравайчета.
Големият кравай направих така, разточих голяма, дълга и не много тясна кора. Намазах по дългата страна половината с мармалад, поръсих с орехи обилно и добавих стафиди. Навих намазаната част и по края на другата част изрязах звездички. Когато се навие се развалят дупките, но нищо пак е добре накрая. Като навиете ненамазаната част до звездичките намажете рулото с малко мармалад, така като сложите тестото с дупките, да се покаже мармалада. Сложете по една звездичка във всяка дупка, и поедна стафидка на всяка звездичка. Намажете с яйце и оставете да втаса. когато е готово намажете пак с яйце и поръсете по крайчетата с орехи. Печете на 180 градуса за около 40-45 минути.
Отговорете си на следните въпроси:
Обичате ли Коледа? Обичате ли да обичате? Обичате ли да помагате?
При мен има три "Да" затова,
ще се опитам да зарадвам повече хора тази Коледа.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар