понеделник, 11 ноември 2013 г.

Шоколадова торта



Много ми се искаше да си направя торта с шоколадови блатове. Но блатовете да са много тънки и нежни и без брашно. Та измислих си аз модела на тортата и като взех да мисля за украсата и стана страшна бъркотия в главата ми. Хиляди идеи ми дойдоха на ума и накрая не знам как, се получи това което виждате.


Необходимите продукти за блатовете: 4 яйца, 125 гр масло 125 гр шоколад 125 гр захар.

Разбийте маслото със захарта добавете разтопеният шоколад и жълтйците един по един. Накрая добавете и белтъците разбити на сняг. Бъркайте с шпатула или дървена лъжица. Разделете на две и печете в тавички с хартия на дъното. След като изстине отрежете с ринг хубави кръгчета. остатъците се използват не бързайте да ги изяждате.

За крема: 600 мл прясно мляко, 5с л захар,1 шушулка ванилия, 3 с л брашно, 3яйца, 1 ч л лимонова кора, 1желатин.

 Захарта и яйцата се разбиват и се добавя брашното. Прясното мляко се сварява и се добавя ванилията. Прибавете от млякото към яйцата и разбъркайте. След това яйчената смес сипете при млякото и варете при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. Накиснете желатина в малко вода и го прибавете към топлия крем.



Готови сте да сглобите тортата. Един блат на дъното 1/2от крема, парченца от крайчетата, вторята половина от крема и втория блат. Оставете в хладилник за няколко часа. Украсете по желание, аз полях с шоколадова глазура и поръсих и поръсих с лимонови корички. За разкош добавих малко звездички и няколко плосчета физалис от сладко.

За глазурата: 1/2 ч ч дулче де лече, 120 гр шоколад, 2 с л вода.
Загрейте млечното сладко с водата за 30 секунди в микровълнова фурна. Добавете шоколада на парченца и бъркайте до хомогенност.


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар