неделя, 17 май 2015 г.

Шоколадово-сладоледен терин



Обещанието си е обещание, ето и моят терин, много шоколадов, много вкусен и малко по-различен от оригинала както винаги. Тъй като щерката искаше целия кафяв трябваше да се съобразя и с това кой ще го яде.

Необходимите продукти: 4 жълтъка, 250 мл прясно мляко, 150 гр захар, 1 ванилия, 100 гр черен шоколад, 200 мл сметана.

За блата: 4 белтъка, 160 гр захар, 60 гр брашно, 2 с л олио, 1/2 ч л бакпулвер, щ сол.


Белтъците се разбиват заедно със захарта до плътен сняг. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера и солта, олиото и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула.
Сместа се разстила в тавата от печката застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до светло кафяв цвят. Охлажда се.





Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване, аз разбивам на водна баня. Прясното мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се на тънка струйка към  жълтъчната смес, като се разбърква постоянно. Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване. Тук аз прибавих шоколада на парченца за да се разтопи в крема. Оставя се крема да се охлади напълно. Сметаната се разбива до меки връхчета и се разбърква внимателно с крема.
В продълговата кексова форма се поставя стреч фолио, на дъното и дългите стени се постила блат. Излива се шоколадовата смес. Завийте с фолио и оставете във фризер за няколко часа. 



Извадете премахнете фолиото и украсете по ваше желание, аз залях с ганаш и настъргах малко шоколад със сметанов пълнеж.
Да Ви е сладко! 



2 коментара:

  1. Прекрасен терин, Любка! Винаги се възхищавам на хората, които влагат свое въображение в изпълнението на дадена рецепта!
    Поздравления и благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване