вторник, 26 май 2015 г.

Торта "Свежа ягода"


Страхотна торта свежа и много лека, точно за топлото време. Такава си я поръчаха любимите ми клиенти вече няколко пъти съм правила торти за тях, надявам се и тази да им хареса.



Необходимите продукти: 


За белия блат: 4 яйца, 100 гр захар, 120 гр брашно, 20 мл вода.

За кафевия блат: 3 яйца, 125 гр масло, 125 гр шоколад, 125 гр пудра захар, 50 гр брашно, 1 ч л бакпулвер, 

За крема: 600 мл прясно мляко, 6 жълтъка, 1 пудинг ванилия, 1 с л брашно, 120 гр захар, 250 мл сметана.

За желето и за сиропиране: 1 кг ягоди, 10 листенца мента, 1 п желатин, 1 лимонов сок, 1 ч л лимонова кора, 150 гр захар.



Пандишпана се приготвя по традиционна рецепта с отделно разбиване на белтъците.
Шоколадовия блат се приготвя като се разбиват белтъците с 2/3 от захарта, а жълтъците с останалата част. Разтопяват се маслото и шоколада и се добавят към жълтъците. Накрая се прибавя брашното пресято с бакпулвера и се редуват с белтъците. Пече се в две тавички постлани с хартия за печене до суха клечка.

Крема се приготвя много лесно по този начин.
Отделете по красивите ягоди за украса. Останалите пасирайте с малко лимонова кора, листенца прясна мента и сока на 1 лимон и захарта. С тази смес се сиропират и блатовете. След това което остане се прави на желе, като просто му се добавя разтопен желатин. 

За сиропа сварете ягодите със захарта за кратко, лимоновата кора, и лимоновият сок. Добавете ментата и пасирайте. Леко сиропирате с този сок. След това в остатъка сложете разтвореният желатин и използвайте за желето отгоре.

Сложете на дъното на форма с подвижен борд един блат сиропирайте и сложете от крема. Поръсете с парченца ягоди. След това повторете докато свършат блатовете и най- отгоре завършите с крем. Оставете да се охлади за една нощ. Пригответе си желето като разтопите желатин в малко вода и го прибавите към ягодовата смес. Залейте тортата и отново я оставете в хладилник. Украсете по ваше желание.

За украса: цели ягоди, листенца мента, кокосови стърготини, филирани бадеми, натрошени бадеми.

Ако сте харесали рецептата можете да споделите в любимата си мрежа. Благодаря!
Рецептата участва в брой 9 на So into food.


Да Ви е сладко!

2 коментара:

  1. Здравей!Не разбрах -за сиропа,сварява ли се всичко?

    ОтговорИзтриване
  2. Извинете за пропуска - За сиропа сварете ягодите със захарта за кратко, лимоновата кора, и лимоновият сок. Добавете ментата и пасирайте. Леко сиропирате с този сок. След това в остатъка сложете разтвореният желатин и използвайте за желето отгоре. Приятен ден!

    ОтговорИзтриване