Страхотна торта свежа и много лека, точно за топлото време. Такава си я поръчаха любимите ми клиенти вече няколко пъти съм правила торти за тях, надявам се и тази да им хареса.
Необходимите продукти:
За белия блат: 4 яйца, 100 гр захар, 120 гр брашно, 20 мл вода.
За кафевия блат: 3 яйца, 125 гр масло, 125 гр шоколад, 125 гр пудра захар, 50 гр брашно, 1 ч л бакпулвер,
За крема: 600 мл прясно мляко, 6 жълтъка, 1 пудинг ванилия, 1 с л брашно, 120 гр захар, 250 мл сметана.
За желето и за сиропиране: 1 кг ягоди, 10 листенца мента, 1 п желатин, 1 лимонов сок, 1 ч л лимонова кора, 150 гр захар.
Шоколадовия блат се приготвя като се разбиват белтъците с 2/3 от захарта, а жълтъците с останалата част. Разтопяват се маслото и шоколада и се добавят към жълтъците. Накрая се прибавя брашното пресято с бакпулвера и се редуват с белтъците. Пече се в две тавички постлани с хартия за печене до суха клечка.
Крема се приготвя много лесно по този начин.
Отделете по красивите ягоди за украса. Останалите пасирайте с малко лимонова кора, листенца прясна мента и сока на 1 лимон и захарта. С тази смес се сиропират и блатовете. След това което остане се прави на желе, като просто му се добавя разтопен желатин.
Крема се приготвя много лесно по този начин.
Отделете по красивите ягоди за украса. Останалите пасирайте с малко лимонова кора, листенца прясна мента и сока на 1 лимон и захарта. С тази смес се сиропират и блатовете. След това което остане се прави на желе, като просто му се добавя разтопен желатин.
За сиропа сварете ягодите със захарта за кратко, лимоновата кора, и лимоновият сок. Добавете ментата и пасирайте. Леко сиропирате с този сок. След това в остатъка сложете разтвореният желатин и използвайте за желето отгоре.
Сложете на дъното на форма с подвижен борд един блат сиропирайте и сложете от крема. Поръсете с парченца ягоди. След това повторете докато свършат блатовете и най- отгоре завършите с крем. Оставете да се охлади за една нощ. Пригответе си желето като разтопите желатин в малко вода и го прибавите към ягодовата смес. Залейте тортата и отново я оставете в хладилник. Украсете по ваше желание.
За украса: цели ягоди, листенца мента, кокосови стърготини, филирани бадеми, натрошени бадеми.
Ако сте харесали рецептата можете да споделите в любимата си мрежа. Благодаря!
Рецептата участва в брой 9 на So into food.
Да Ви е сладко!
Здравей!Не разбрах -за сиропа,сварява ли се всичко?
ОтговорИзтриванеИзвинете за пропуска - За сиропа сварете ягодите със захарта за кратко, лимоновата кора, и лимоновият сок. Добавете ментата и пасирайте. Леко сиропирате с този сок. След това в остатъка сложете разтвореният желатин и използвайте за желето отгоре. Приятен ден!
ОтговорИзтриване