"Мързеливо“ тесто за козунаци и козуначени кифлички
Това тесто е близко до т. нар. “универсално хладилно” и може да се използва в рамките на няколко дни (като се държи в хладилник).
Продукти: 750 гр. пресято брашно, 3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване, 1 щ сол, 250 гр. захар, ако е за козунак, но 150 гр. за кифлички, 2 с л масло, 100 мл олио, ½ ч л сода бикарбонат, 250 гр. кисело мляко, 100 мл прясно мляко, 30 гр прясна мая,
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди, портокалови кори.
Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Замесва се меко тесто от изброените продукти и втасалата мая. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително, аз измесих в хлебопекарната.
Тестото се разделя на части и може да изчакате тестото да втаса на топло или да го поставите в полиетиленови пликове и да престои в хладилник около 12 -16 часа. Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне.
Разделя се на топки, които се точат на кора с дебелина 0,5см. Разрязват се на на 16 триъгълника. В средата на широката част се слага плънка по избор. Завиват се кифличките от широката част към върха. Мажат се с яйце отгоре и се пекат се на 180 градуса. Може да намажете втори път по време на печенето и да поръсите със захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар