Каква сладкарка ще съм, ако не си направя една торта Гараш за близките и за блога :) но и немога без да я направя "моя". Искам тортата да е нежна, различна и да се хареса на всички, затова реших да е бяла.
Необходимите продукти за 4 платки:
8 белтъка,
200 гр захар,
2 с л брашно,
220 гр орехи,
1 ванилия.
За крема:
4 жълтъка,
3 с л захар,
300 гр бял шоколад,
200 мл млечна сметана 35% масленост,
3-4 капки кокосова есенция.
За украса:
30 шамфъстък (може и оцветени в зелено бадеми), аз сложих и малко зелен кокос.
Разбийте белтъците на сняг и добавете захарта на части бийте докато стане гладка твърда смес. Смелете орехите с брашното и ванилията в блендер. Добавете на части орехите към белтъците и разбъркайте с шпатула. Разделете сместа на 4 части и разнесете на кръг с диаметър 24 см върху хартия за печене. Печете по два блата наведнъж, за 30 минути на 160 градуса с вентилатор. Извадете и обърнете върху хартия, отстранете хартията и оставете да се охлади блата.
Разбийте жълтъците на водна баня със захарта. Затоплете сметаната и залейте шоколада, бъркайте докато се разтопи. Прибавете 2/3 от ганаша към яйчената смес и разбъркайте да се получи гладък крем. Оставете да се охлади и да ви е по-лесно да сглобите тортата.
Поставете един блат в тортена чиния и 1/4 от крема. Втория блат и отново крем докато свършат. Оставете в хладилник да стегне и залейте с оставения ганаш.
Украсете по ваше желание! Аз не робувам на класиката и на определени рецепти и норми, затова си имам и малко повече украса.
Украсете по ваше желание! Аз не робувам на класиката и на определени рецепти и норми, затова си имам и малко повече украса.
Да Ви е сладко!
Ех, че вкусотия! За хората който пият кафето с компания и сладкиши, не я пропускайте!
Няма коментари:
Публикуване на коментар