петък, 15 май 2015 г.

Сладоледени истории - Семифредо с Дулсе де Лече и карамелизирани бадеми


В сезона на горещините не ми се пече толкова и се заравям да търся рецепти за свежи и вкусни десерти без печене. За какво се сещате първо, което е изкушаващо и не се пече, пък и е сладко и  свежо. Ами сладолед.... не съм ли права кой може да устои на ледените изкушения. Децата ще са много щастливи, а за мъжа съвсем защото избрах рецепта с вкус на карамел. Благодаря на "непорасналото момиче" за рецептата.  


Необходимите продукти: 400 мл сладкарска сметана, 400 г дулсе де лече, 40 мл Бейлис, 100 г бадеми, леко запечени, 150 г захар, 50 мл студена вода.


Застиламе дъното и стените на правоъгълна форма за кекс 30 х 11 см със  стреч фолио.

В подходящ съд карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво (без да разбъркваме), добавяме бадемите и разбъркваме, докато се покрият всички с карамел. Изсипваме карамелената смес върху силиконова подложка, внимателно разстиламе на тънък слой и оставяме да изстине напълно.

Разбиваме с миксер на средна скорост сметаната до меки върхове. Добавяме постепенно 2/3 от Дулсе де Лечето и Бейлиса и разбъркваме до хомогенен крем.

Натрошаваме в блендер 2/3 от карамелизираните бадеми. Останалата 1/3 оставяме по-едри или цели - за декорация и съхраняваме в хартиен плик, на сухо и хладно място. Прибавяме по-ситно блендираните бадеми в сметановата смес и разбъркваме със силиконова шпатула. Изсипваме в подготвената форма, покриваме плътно със стреч фолио и замразяваме за поне 4 часа.
Отстраняваме фолиото от готовото семифредо и обръщаме върху поднос. Декорираме с останалата 1/3 Дулсе де Лече (което можем леко да затоплим) и с останалите карамелизирани бадеми. Аз нали съм си фантазьорка си измислих още малко декорация.


Да Ви е сладко!


Следващата рецепта ще е тази и живота ни ще е още по-вкусен:

1 коментар:

  1. Сметана с вкус на карамел в ледено състояние е върховно удоволствие! :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване