неделя, 18 януари 2015 г.

Орехова торта с ром


За Атанасов ден на нашата баба направихме торта, ама не каква да е ами орехова и с много крем и аромат на ром.
 Решихме да правим по рецепта на Йоли и започнах да мисля за колко души трябва да стигне. Стигнах до извода, че няма да е достатъчна. 



Видя ми се малка, направих блатовете по рецепта от учебника по сладкарство, получи се страхотен блат дебел и пухкав без никакъв набухвател. 
След това започнах крема, направих крема по рецептата на Йоли и се усетих, че тя нашата баба не обича масло, а този крем си е баш маслен с малко орехи вътре. Добре, че не го цамбурнах. 
Оставих крема за друга торта и сварих нов млечен крем с Нутела и ром. Та така с нашата орехова торта по рецепта на Йоли, накрая нито блата нито крема, са по рецептата.  Да ни е жива и здрава бабата!
Но това не значи, че утре няма да я направя, нали вече крема е готов. 


Необходимите продукти: 6 яйца, 180 гр захар,120 гр  брашно, 150 гр орехи, ванилия, ромова есенция.
За крема: 1 литър мляко, 1 яйце, 8 с л захар, 8 с л брашно, ванилия, 1 желатин, 1/2 ч ч Нутела.


Сварете млечен крем като първо разбиете брашнотои захарта с малко мляко и яйцето. Сварете млякото, добавете от горещото мляко към сместа, и разбъркайте добре. Върнете всичко в тенджерата и варете докато се сгъсти като бъркате непрекъснато.
За глазурата: 150 гр бял шоколад, 80 мл сметана, масло.



Смесете брашното с орехите.
Белтъците се отделят и разбиват на сняг с 2/3 от захарта. Жълтъците се разбиват с другата захар. Добават се орехите и брашното на части, като редувате с белтъците и бъркайте на ръка със силиконова шпатула. Изсипете във форма с хартия на дъното. Печете на 180 градуса около 35-40 минути. Оставете блата във фурната за 5 минути без да отваряте. След това отворете и извадете без да отстранявате от формата. След 10-15 минути извадете и оставете да се охлади напълно за няколко часа. Разделете на две по средата, много лесно става с конец.
Сглобете тортата,  като първо леко намажете със захарен сироп и малко ром. Поставете ринг около блата и залейте с крема. Подредете парченца банани и отгоре сложете втория блат, и отново залейте с крем. Оставете да се охлади за няколко часа. Отстранете ринга и залейте с глазурата. Украсете по желание и е готова за дегустация.


Ако остане и за мен парченце ще ви покажа и разрез, сега отивам на работа, а другите ще празнуват, какво да се прави. 
Да Ви е сладко!



Достойно оценена от Блоговодител!
Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!

2 коментара:

  1. Да ви е жива и здрава бабата! С прекрасна торта сте почели именния ѝ ден!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много изкушаваща е тортичка! Да е жива и здрава бабата-именничка още дълги години!

    ОтговорИзтриване