вторник, 20 януари 2015 г.

Погача за вечеря и част от моето проучване


Започнах да правя проучване,  кое от брашната най-добре запазва формата на питките. Накупих си най-различни брашна и сега е ред на Мелница Търново тип 350. Странно но забелязах че на етикета пише, че пепелното съдържание на брашното може да достигне до 450. Не съм експерт, но не трябва ли щом отпред пише тип 350 максимума да е 350. Както и да е, важен е резултата. 

Необходимите продукти: 850 гр брашно, 1 суха мая, 2 яйца, 400 мл хладко мляко, 5 с л масло, 1 ч л захар, 1 1/2 ч л сол, олио и 1 яйце за намазване.

Разтворете маята в млякото и добавете захарта. Сложете 2 ч ч брашно и разбъркайте. Оставете маята да се събуди. Омесете тестото от готовата мая и другите продукти. Оставете го за 30- 40 минути. Оформете питката по ваше желание. намажете леко с олио и оставете да втасва.  

 Намажете с яйце и печете на 180 градуса докато се позлати и чука на кухо. Така ме е научила баба - "Питката трябва да олекне, да бие на кухо и да е златна!" Оставете я да "обиколи нивката" завита в чиста кърпа. 


Извода за брашното: Тестото се омеси добре и се получиха хубави форми.


 При втасването не се развали. 


При печенето леко се развали красотата и ето това е резултата.Имам още едно брашно за изпробване от тази мелница надявам се резултата да е супер!

1 коментар: