вторник, 20 януари 2015 г.

Шоколадова торта с орехов крем




Ей голяма идилия с тортоправенето тези дни, нали знаете, че направих торта ужким по рецепта на Йоли и накрая само глазурата се оказа по нейната рецепта. 



Днес реших да си използвам крема зян да не става и почвам да бърка. Да ама не щеш ли се оказва че нямам достатъчно орехи, и какво какво отварям учебника и вземам рецепта за шоколадов блат. От измислица-премислица това се оказа уникална комбинация, освен това добавих и банани между блатовете. Разгледайте надолу и сами решете дали да си доставите това удоволствие. А аз съм инат ще отида за орехи и ще забъркам тортата на Йоли в най-скоро време.  


Необходимите продукти: 6 яйца, 250 гр захар, 250 гр черен шоколад, 250 гр масло, 100 гр брашно.



За крема: 200 гр масло, 100 мл прясно мляко, 170 мл пудра захар, 1 ванилия, 140 гр орехи.
Сварете за няколко минути на умерен огън орехите и прясното мляко. Ще получите много гъста смес. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Прибавете орехите и разбийте отново. От мен към готовия крем добавих: 1 ч ч млечен крем, 2 с л Нутела, 2 банана



За глазурата:80 мл сметана, 120 гр бял шоколад, 20 гр масло. Смесете всички съставки и ги загрейте, разбъркайте до гладкост и залейте тортата докато глазурата е топла.  

За сиропа: 100 мл вода, 100 гр захар, 50 мл бренди или коняк. Сварете захарния сироп и махнете от котлона. Добавете алкохола и намажете готовите блатове.


Загрейте фурната на 180 градуса: Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с 2/3 от захарта на гъст сняг. Едновременно с това разбийте жълтъците на пяна с 1/3 от захарта, добавете на части брашното и белтъците като ги редувате. Разтопения шоколад на водна баня добавете на части и бъркайте с силиконова шпатула. След това добавете и разтопеното масло и разбъркайте отново с шпатула. Поставете хартия на дъното на форма за торта и намажете с масло. Изсипете и заравнете блата. Печете до суха клечка. Оставете да се охлади за 15 минути и извадете от формата, отново оставете за поне 1-2 часа блата и тогава сглобете тортата.  


Разрежете блата по средата. Поставете едната половина в тортена чиния и напръскайте с половината от алкохола. Ако приготвяте тортата за деца пропуснете алкохола и сиропирайте с прясно мляко или захарен сироп. Върху блата нанесете крема, наредете парченца банан и покрийте с втория блат и отново сиропирайте. Оставете тортата да се стегне и залейте с топла глазура. 



Гарнирайте с цели орехови ядки или както ви харесва.



Да Ви е сладко!






Мммммм......!!!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар